Ministri ne vjeruju upravi Uljanika, Komisija sumnjičava prema planu za spas

Autor: Marija Brnić , 25. srpanj 2018. u 11:45
Umjesto brodova mogli bi biti stanovi?/Duško Marušić/PIXSELL

Nastavlja se loptanje sudbinom škvera između Hrvatske i Bruxellesa.

Prije desetak dana Vlada je prekinula bitku svojih ministarstava gospodarstva i financija s upravom pulskog Uljanika oko programa restrukturiranja njegove tvrtke-kćeri Uljanik Brodogradilište i unatoč upozorenjima da prijedlog odudara od propisa EU uputila ga je na ocjenu Europskoj komisiji. Odgovor je iz Bruxellesa vrlo brzo stigao, a jučer je već održan i prvi sastanak na kojemu se analiziralo pristigli dopis. Iz Vlade su potpuno zatvorili izlazne informacije o sadržaju pisma.

Tek su iz Ministarstva gospodarstva poslali kratko očitovanje kojim želi smiriti "tenzije". "Europska komisija je u sklopu svoje redovne komunikacije koju održava s predstavnicima nadležne Uprave ovog Ministarstva, dostavila potvrdu da je predmetni program zaprimljen, te da se period potpore za sanaciju automatski produžuje, odnosno troškovi za sanaciju ulaze u ukupne troškove restrukturiranja do konačne odluke Europske komisije o dostavljenom Programu restrukturiranja", navodi se u odgovoru iz kabineta ministra Darka Horvata.

Neslužbeno se, pak, čuje kako se Vladi uputilo nekoliko konstatacija o pristigloj dokumentaciji, te nekoliko neugodnih pitanja u kojima Vlada treba dati jasna očitovanja o okolnostima u kojima se nalazi Uljanik i stajalištima o temeljima na kojima je postavljen program. Budući da je uoči slanja Uljanikovog materijala koji su nadležne službe ministarstava ocijenile nezadovoljavajućim, Vlada izbjegla izjasniti se otvoreno i pokušati naći drugo rješenje, već je "lopticu" prebacila na Bruxelles, ona joj se zapravo sada vraća na teren. 

 

17 brodova

Uljanik ima u knjizi narudžbi, ali je jedan otkazan

Jamstva i proračun 
U ovom trenutku, prema dostupnim informacijama, ne razgovara se o izmjenama i dopunama samog programa. Može se samo zaključiti da je do Bruxellesa stigla i prepiska između ministarstava financija i gospodarstva u kojoj je ministar Zdravko Marić upozorio na niz nepravilnosti vodstva Uljanika, "neodgovorno ponašanje, obmanjivanje, prešućivanje, nepravovremeno izvješćivanje, te netočan prikaz podataka i rizika ključnih za restrukturiranje". Ministra koji brine za državni proračun nad kojim "visi" 607 milijuna eura aktivnih jamstava izdanih Uljaniku brine neuvjerljivo iskazivanje fiskalnih rizika, a među ostalim i nejasan odnos s budućim strateškim partnerom Dankom Končar. 

U međuvremenu pojavio se i "non-paper" koji obuhvaća uvjete pod kojima bi strateški partner ušao u "kombinaciju" za Uljanik, a koji podrazumijeva jamstvo njegovoj tvrtki za pozajmicu kojom bi omogućio vraćanje najvećeg duga, kojeg Uljanik ima prema svom riječkom brodogradilištu, te osiguravanje vrijedne parcele na kojoj se nalazi pulsko brodogradilište na kojemu bi u partnerstvu s državom bio zainteresiran graditi stambeno-poslovni kompleks.

Odgovorne u Vladi mučilo je ponajviše to što uprava različito prikazuje pojedine podatke, a ilustracije radi, još uvijek u prezentaciji brodogradilišta uredno navodi kako u knjizi narudžbi grupa ima 17 brodova, iako je u međuvremenu jedna otkazana. Riječ je o ugovoru o gradnji broda za polaganje kablova, koji je zaključen prošle godine s norveškim naručiteljem Nexans Subsea Opetarions, a koji je trebao biti isporučen kroz 34 mjeseca.

U ovom trenutku pod upitnikom je i jedan ugovor o gradnji za kanadskog naručitelja, koji je uvjetovao raskid ugovora ako ga Uljanik do kraja srpnja ne uvjeri da je osigurao financiranje i dovršetak broda do veljače. Tih sredstava u Uljaniku još nemaju, a ministar Horvat dao je naznačiti kako se pokušava iznaći neki "kanal" kroz HBOR. Uljanikove tvrtke teško mogu dobiti novi zajam, a riječ je o najmanje 12 milijuna eura, pa se, prema dostupnim izvorima, taj paket pokušava organizirati u suradnji s budućim partnerom Dankom Končarom.

Odgovor Komisiji
Iako Hrvatska ima iskustva s pregovorima o restrukturiranju tvrtki u teškoćama, prije pet godina za tri brodogradilišta i nedavno za Jadroplov, napetost oko Uljanikovog programa nemjerljiva je s ranijim programima. Još se ne zna kada će se odgovoriti Komisiji, a jedino što se od odgovornih u Vladi čuje o ovom slučaju jest: "situacija je delikatna".

 

12 milijuna

eura iznos je minimalnog zajma koji treba Uljaniku

Kompliciranje spašavanja Uljanika prati i osipanje članova u njegovom Nadzornom odboru. Najprije je u svibnju ostavku podnio sindikalac Rajko Kutlača, potom je istekao mandat Marku Pokrajcu koji je bio nominiran ispred Adrisa, a jučer je neopozivu ostavku podnio i Dragutin Pavletić, direktor Uljanik Plovidbe. Njegovo povlačenje navodno je neugodno iznenadilo predsjednika Uprave Uljanika Giannia Rossandu na sjednici NO-a u Puli održanoj prije dva dana.

Formalno je Palvetićevu ostavku u objavi na Zagrebačkoj burzi Uprava obrazložila "otklanjanjem rizika" da se Uljanik d.d. i Uljanik Plovidba percipiraju kao povezana društva.  Zanimljivo je, s druge strane, samo sudjelovanje Pavletića u NO-u s obzirom na to da ta tvrtka nema važno učešće u vlasničkoj strukturi, dok s druge država, koja drži još uvijek više od 10% udjela i k tomu jamstvima prati gradnju brodova svih proteklih godina nije imala svog predstavnika. U ime malih dioničara i sindikata u NO-u je trenutno Đino Šverko, a predsjednica NO-a je Renata Kašnjar-Putar, članica Uprave mirovinskog fonda PBZ CO. 

Komentirajte prvi

New Report

Close