Nastavlja li vlada s gospodarskim mjerama? Tri su najvažnije i bez njih teško da biznis može uspjeti

Autor: Poslovni.hr , 11. svibanj 2020. u 13:00
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Nitko ne osporava što je Vlada učinila do sada, međutim, neizvjesno je hoće li se neke od dosadašnjih mjera nastaviti, navodi se u priopćenju HUP-a. 

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) zatražila je od Vlade, prije nego što ona postane tehnička, jasan odgovor koje gospodarske mjere idu dalje i što ih čeka u idućem razdoblju, poručujući da gospodarstvu i nadalje trebaju instrumenti za likvidnost, povoljni krediti te naplata PDV-a po naplaćenoj fakturi.

Nitko ne osporava što je Vlada učinila do sada, međutim, neizvjesno je hoće li se neke od dosadašnjih mjera nastaviti, navodi se u priopćenju HUP-a.

“Poslodavci tako u svrhu osiguravanja likvidnosti žele nastavak mjere o naplati PDV-a po naplaćenoj fakturi, barem do kraja godine, dok se gospodarstvo barem malo ne oporavi. Poslodavcima su potrebni i povoljniji instrumenti kreditiranja i financiranja kako bi preživjeli u narednom razdoblju”, poručuju iz HUP-a.

Podsjećaju i kako je Vlada donijela mjere sukladno kojima smo “ostali kod kuće”, međutim, nije definirala rad od kuće i regulirala ga kroz zakon. Zakon o radu ostao je identičan kao da se u državi ništa ne događa. Također, između ostalog, neizvjesno je nastavlja li se s digitalizacijom ili se vraćamo na biljege i papirologiju, navode iz udruge poslodavaca.

“Želimo jasno znati pravila igre i na vrijeme planirati svoje poslovanje. Imamo jasnu naznaku pada BDP-a od 9 posto, što je prema nama i optimističan scenarij, te zasigurno ulazimo u recesiju. Jako puno ljudi će nažalost završiti na burzi kada prestanu ove mjere, ukoliko je to sve što će Vlada intervenirati”, ističe u priopćenju predsjednica HUP-a Gordana Deranja.

Iz HUP-a navode i da, kada je riječ o ukidanju parafiskalnih nameta, “vide da nema snažnijeg i odlučnijeg rezanja troškovne strane proračuna, nego samo rebalans”.

“Pred nama je jedna velika neizvjesnost, potencirana izborima, te jasno želimo znati što nas čeka”, poručuju iz HUP-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close