Nastavak arheoloških istraživanja u sklopu projekta rekonstrukcije parka

Autor: Poslovni.hr , 09. srpanj 2015. u 11:42
Nikola Cutuk/PIXSELL

Osim ostataka moderne infrastrukture i starijih slojeva parka, na većem dijelu površina snimljeni su signali koji se mogu interpretirati kao arheološki zanimljivi ostatci arhitekture.

Dana 16. lipnja 2015. godine djelatnici Gradskog muzeja Vinkovci nastavili arheološka istraživanja na području parka na Trgu bana Josipa Šokčevića u Vinkovcima, a arheološko istraživanje provodi se  u sklopu projekta rekonstrukcije parka koji se prostire na 8.300 kvadratnih metara.

Arheološko istraživanje provodi se na područjima na kojima je georadarskim snimanjem utvrđena mogućnost postojanja arheoloških ostataka.Osim ostataka moderne infrastrukture i starijih slojeva parka, na većem dijelu površina snimljeni su signali koji se mogu interpretirati kao arheološki zanimljivi ostatci arhitekture. Dio signala nalazi se na zelenim površinama i omogućava provođenje arheološkog sondiranja koje bi utvrdilo stanje i prezentabilnost arhitektonskih ostataka, koji bi uslijed pozitivne ocjene bili otvoreni i prezentirani javnosti.

Središnji park u vrijeme Vojne krajine bio je prostor za postrojavanje vojske, a prema zapisima, pri formiranju tog prostora u 18. stoljeću, pijeskom su se zatrpavali tada još vidljivi ostatci rimskih objekata. Sam park započeo se formirati u prvoj polovici 19. stoljeća kada prestaje biti mjestom postrojavanja vojske. 

Na temelju svega ranije navedenog očekuje se pronalazak ostataka rimskog foruma iz vremena Cibalae ili ostataka drugih čvrstih građevina.

Komentirajte prvi

New Report

Close