Našim tvrtkama prilika da uđu na latinoameričko tržište

Autor: Marija Brnić , 14. siječanj 2019. u 08:03
Najviše mogućnosti za IT, energetiku, transport.../FOTOLIA

Zakon koji potvrđuje Ugovor o osnivanju Inter-američke investicijske korporacije Vlada uputila u Sabor.

Prije nepunih godinu dana Vlada je odobrila potpisivanje ugovora o osnivanju Inter-američke investicijske korporacije (IIC), koji je veleposlanik u SAD-u Pjer Šimunović u srpnju 2018. i potpisao u Washingtonu, a sad u hitnu saborsku proceduru stavlja zakon kojim se taj ugovor potvrđuje.

Za hrvatske poduzetnike on je važan jer im otvara nove mogućnosti na tržištima Latinske Amerike i Kariba, jer IIC je multilateralna organizacija, dio Grupacije Inter-američke banke za razvoj (IID), koja financira privatni sektor i financijske institucije u zemljama ove regije, a u kojoj je članstvo Hrvatska stekla temeljem sukcesije. U IID-u u članstvu je 48 zemalja, od kojih 26 latinskoameričkih, koje imaju natpolovičnu glasačku snagu.

 

26 država

Latinske Amerike i Kariba u članstvu grupacije IID koja broji 48 zemalja

U kapitalu IID-a od 170 milijardi dolara pojedinačno najveći udjel ima SAD, 30 posto, a Hrvatska 0,05 posto.  Zajmove, jamstva i druge oblike financiranja mogu koristiti isključivo poduzetnici iz spomenutih 26 zemalja, no za hrvatske tvrtke ostaje mogućnost sudjelovanja na natječajima u okviru projekata u čijem financiranju sudjeluje IID. Iz dosadašnje prakse (IID postoji još od 1959. i najstarija je regionalna razvojna banka) godišnje se u različite projekte uloži oko 11 milijardi dolara, a sektorski najviše u infrastrukturne projekte, financijska tržišta, energetiku i vodno gospodarstvo.

U postupcima nabave za tvrtke iz članica-donora poput Hrvatske poslovne mogućnosti se otvaraju ponajviše za tvrtke vezane za infrastrukturu, konzultante i banke iz svih zemalja članica. Uz Ministarstvo financija, zaduženo za komunikaciju s IID i IIC, važnu ulogu dobiva Hrvatska gospodarska komora, koja će uz HBOR o ovim mogućnostima ukazivati gospodarstvenicima.

U HGK kažu da su već prije nekoliko godina organizirali edukaciju za tvrtke čiji je glavni cilj bio upravo bolje upoznavanje ovog kanala za dolazak na netradicionalna tržišta Latinske Amerike, a nakon potvrđivanja ugovora slijedi još aktivnije pripremanje poduzetnika za korištenje ovih mogućnosti.

Iz dosadašnjih aktivnosti i projekata na edukaciji članica u približavanju ovim tržištima, te projekata na koje je najviše koncentriran IID, u HGK-u procjenjuju da se, sektorski gledano, najviše mogućnosti otvara za tvrtke iz električne industrije i iz sektora energetike, te IT-a, transporta i logistike i za prijenos znanja.

Komentirajte prvi

New Report

Close