Našim tvrtkama nove šanse za proboj u Južnu Ameriku

Autor: Marija Brnić , 24. ožujak 2018. u 12:11
Foto: Pixsell / Thinkstock

Hrvatska pristupa Inter-američkoj investicijskoj korporaciji, dijelu najstarije svjetske regionalne razvojne banke.

Hrvatskim gospodarstvenicima otvorit će se nove mogućnosti na tržištima Latinske Amerike. Tomu bi, prema ministru financija Zdravku Mariću, trebalo pridonijeti skoro potpisivanje ugovora o osnivanju Inter-američke investicijske korporacije, koje je jučer odobrila Vlada i još treba dobiti suglasnost Sabora.

Riječ je o multilateralnoj organizaciji koja je dio Grupacije Inter-američke banke za razvoj koja financira privatni sektor Latinske Amerike i Kariba, a u čijem je članstvu temeljem sukcesije Hrvatska od 1993. godine i u kojoj ima 6895 dionica, odnosno 86,7 milijuna USD u kapitalu, a što čini 0,05 posto udjela.

Prije tri godine na skupštini u Južnoj Koreji donesena je odluka da se privatni sektor Grupe Inter-američke banke za razvoj konsolidira u Inter-američku investicijsku korporaciju, a pri tom je prihvaćena i odluka o članstvu Hrvatske, ako ona to prihvati. Marić ističe kako je riječ o najstarijoj regionalnoj razvojnoj banci u svijetu osnovanoj 1959. Hrvatska je u ovom slučaju odabrala model učlanjenja putem kapitalnih transfera, odnosno dionice koje ima u Inter-američkoj banci transferirat će se u Inter-američku korporaciju, pa ta odluka ne predstavlja teret za državni proračun.

“Na ovaj način Hrvatska razmatra intenziviranje svojih aktivnosti i otvaranja mogućnosti za gospodarstvo na netradicionalnim tržištima poput Latinske Amerike”, kaže Marić, te najavljuje kao sljedeći korak suradnju s Ministarstvom vanjskih poslova, HGK-om i HBOR-om, aktivnosti na upoznavanju gospodarstvenika s tom institucijom i mogućnostim sudjelovanja u postupcima nabave za privatni sektor, te s uključivanjem u razvojne projekte koje se otvaraju na tržištima Latinske Amerike, kojima analitičari, napominje Marić, najavljuju snažan rast u idućim godinama. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Cilj clanka je pokazati da bez politicara ne bi blo moguce nista prodati u Juznu Ameriku.

Uskoro ocekujemo clanke koji ce nam objasniti da bez hrvatskih politicara ne bi bilo zivota na zemlji

Intersantno. Na portalu najvecih novina u Caracasu nema slika politicara

Vaš link …[/url]

Lijepo je vidjeti da se barem netko izvlaci iz komunuzma, pa makar to bila Venezuela.

New Report

Close