Naši pjenušci ‘zarazili’ svijet – izvoz 90% veći nego lani

Autor: Suzana Varošanec , 25. prosinac 2020. u 10:00
Prvi riječki pjenušac vinara Berislava Srdoča/GORAN KOVAČIĆ/PIXSELL

Izvoz pjenušaca, pak, prema podacima HGK u prvih 8 mjeseci iznosio je 1,1 milijuna eura.

Segment pjenušaca kao najbrže rastući u svijetu što se tiče vinskog sektora potvrdu toga dobiva i kod nas: sve veći broj hrvatskih proizvođača pjenušavih vina koji je preklani dosegao brojku od 67, proces je koji je najvidljiviji kroz niz pokazatelja tipičnih za brzu dinamiku povećanja za oko 25% praćen je i ‘zaraznim’ širenjem ove proizvodnje diljem zemlje – kroz ulazak u nišu pjenušaca sve više vinara, od vodeće Istre do Slavonije, što govori o izuzetno velikim potencijalima.

Obećavajuće je to i za širenje poslovanja 2021. te za još strmiji uzlazni trend na planu daljnjih plasmana. Prema podacima Hrvatske agencije za hranu i poljoprivredu, u 2019. su za 6190 hektolitara pjenušavih vina izdana rješenja za stavljanje u promet na domaćem tržištu.

U odnosu na 2017. ta količina je povećana za 37%. Izvoz pjenušaca, pak, prema podacima HGK u prvih 8 mjeseci iznosio je 1,1 milijuna eura, što je za čak 90% više u odnosu na isto razdoblje lani. Iako se još uvijek radi o malim količinama, velik porast izvoza pokazuje da se radi o visokokvalitetnim proizvodima, tvrde u Komori.

Kao najznačajnije izvozno tržište ističe se Njemačka u koju se izvoz pjenušavih vina ušesterostručio, slijedi Nizozemska, a kad je o Hrvatskoj riječ, Marinko Baljak iz vinarije Mladina čiji je brend pjenušaca Poy, otkriva da je glavni cilj proizvođača poticanje kulture ispijanja pjenušaca, odnosno da se “kroz HoReCa kanal pjenušci više nude kao aperitiv i digestiv umjesto rakije, što je kod nas običaj”.

Jedan od domaćih proizvođača je i Feravino čiji voditelj izvoza Josip Pavičić navodi da su se cjenovno pozicionirali u srednji segment, dok su im planovi vezani uz osjetni rast proizvodnih kapaciteta, i to podizanjem s današnjih ispod 10% na 20% od njihovih ukupnih kapaciteta.

Komentirajte prvi

New Report

Close