Naši diskografi nisu za ‘pravičnu naknadu’, kažu loša je za izvođače

Autor: Lucija Špiljak , 19. srpanj 2021. u 13:00
HDU podržava reformu streaming servisa/SHUTTERSTOCK

Pitanje uvođenja pravične naknade detaljno je ispitano u pregovorima kada se donosila EU Direktiva i odbačeno je od Komisije, Vijeća i Parlamenta.

Odbor za kulturu, medije i sport unutar Britanskog parlamenta preporučio je reguliranje odnosa u glazbenoj streaming industriji tako da 50% prihoda generiranih sa streaming platformi ide glazbenicima izvođačima preko kolektivnih organizacija.

Smatraju da će tako spriječiti zloupotrebu dominacije streaming servisa i velikih svjetskih diskografskih kompanija. Na to su reagirali iz Hrvatske diskografske udruge (HDU), poručivši da podržavaju raspravu i reformu streaminga, ali ne i uvođenje “pravične naknade” koja pogoduje samo izvođačkim kolektivnim organizacijama, a ne izvođačima.

“Kada bi se to uvelo u Hrvatskoj, to ne bi bilo u skladu s EU Direktivom te bi naštetilo hrvatskoj glazbenoj sceni”, kažu iz HDU-a. Smatraju da hrvatska glazbena scena i Vlada, koja trenutačno odlučuje o konačnom prijedlogu Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima, trebaju znati da je riječ o preporukama koje nisu u skladu s EU Direktivom.

“To nije u skladu s Ustavom RH, DSM Direktivom koja se implementira u članicama EU, međunarodnim autorskim pravom i pravnom stečevinom EU. Pitanje uvođenja pravične naknade detaljno je ispitano u pregovorima kada se donosila EU Direktiva i odbačeno je od Komisije, Vijeća i Parlamenta.

Ne vidimo zašto bismo se vodili zakonodavstvom države koja je izašla iz EU, dok su brojne članice uspješno implementirale Direktivu”, poručuju iz HDU-a.

Iz Europske organizacije za neovisne glazbene tvrtke i nacionalne udruge kažu da je normalno da Velika Britanija analizira i istražuje ova pitanja jer nije reformirala autorska prava u skladu s Direktivom EU.

Komentirajte prvi

New Report

Close