Naša najveća i najčuvanija kaznionica najveći gospodarski subjekt toga kraja, rade i za strana tržišta

Autor: Poslovni.hr , 30. lipanj 2023. u 09:23
Foto: Zarko Basic/PIXSELL

Samodostatnost u proizvodnji hrane, izvoz, ulaganja, privlačenje EU novca, školovanje radnika, redovna plaća, pozitivno poslovanje.

Iz naše najveće i najčuvanije kaznionice u zemlji, one u Lepoglavi, stiže jedna gospodarska priča. Naime, kaznionica je trenutačno najveći gospodarski subjekt toga kraja. Za vrijeme služenja zatvorskih kazni zatvorenici rade u nekoliko proizvodnih pogona, a bave se i gotovo svim granama poljoprivrede. Za svoj rad su plaćeni, pa ih većina uspije i solidno uštedjeti, piše HRT.

U sklopu Kaznionice u Lepoglavi većina od 500-tinjak zatvorenika svakoga radnog dana radi u drvoprerađivačkom i metalskom pogonu iz kojih godišnje na domaće i strana tržišta odlaze deseci tisuća komada namještaja i dijelova za stambene kontejnere. Izrađuju ih zatvorenici i za to su plaćeni.

“Puno nam to znači. Dan se popuni i čovjek zaboravi one neke crne misli i brige kad ima posla”, kaže zatvorenik Dario.

“Neki zarade i do 200 eura, a neki manje od 130, ali prosječna plaća je 130 eura. Sav višak prihoda koji ostvarujemo, a nasreću poslujemo pozitivno, trošimo strogo namjenski za poboljšanje uvjeta i života zatvorenika i za tehnologiju na kojoj rade”, ravnatelj Kaznionice u Lepoglavi Dražen Posavec.

Trideset posto zarađenog novca uplaćuje im se na obveznu štednju.

“I ti iznosi koje imaju ušteđene na obaveznom pologu kreću se i po nekoliko tisuća eura”, kaže Posavec.

Najjači gospodarski stup Kaznionice je poljoprivreda. Imaju 420 hektara šuma, nekoliko farmi i 90 hektara obradivog zemljišta.

“I sad smo u pripremama projekta za apliciranje na EU-fondove, izradu nove farme, i to nam je prioritet u sljedeće tri godine”, kaže Posavec.

Samodostatnost u proizvodnji hrane, izvoz, ulaganja, privlačenje EU novca, školovanje radnika, redovna plaća, pozitivno poslovanje. Tko takav gospodarski subjekt ne bi poželio? Jedan takav zaživio je upravo unutar najstrože hrvatske kaznionice, one u Lepoglavi.

Komentirajte prvi

New Report

Close