Naš inovacijski menadžment bit će jedinstven na hrvatskoj obrazovnoj sceni

Autor: Borivoje Dokler , 25. listopad 2018. u 22:00
Vladimir Šimović, dekan Veleučilišta Baltazar

Nove studijske programe u području inovacija i kvalitete pokreću u suradnji s Fachhochschule der Wirtschaft Campus 02 iz Graza.

Vladimir Šimović krajem ožujka izabran je za novog dekana Veleučilišta Baltazar u Zaprešiću. Šimović je redoviti profesor u trajnom zvanju, a tijekom svoje akademske karijere obavljao je cijeli niz strateških funkcija, bivši je dekan u dva mandata na Sveučilištu u Zagrebu i bivši prorektor za znanost i međunarodnu suradnju na Sveučilištu Sjever iz Koprivnice u jednom mandatu. Dobitnik je mnogih međunarodnih nagrada i priznanja, član je mnogih međunarodnih organizacija, a između ostalog je i počasni doktor Međunarodnog instituta za napredne studije u domeni sustavnih istraživanja, informatici i u kibernetici sa sjedištem Windsoru u Ontariju. 

Prije točno pola godine došli ste na mjesto dekana Veleučilišta Baltazar. Kako ste se snašli, ide li sve onako kako ste planirali i da li ste si postavili neke nove ciljeve koje želite postići?
Na svim visokoškolskim ustanovama, pa tako i na Veleučilištu Baltazar težim tome da institucija ostane među najboljima po kvaliteti, kreativnosti i poštenom radu. Ovogodišnji upisi su bili na razini prošlogodišnjih, što je zapravo izvrsno, jer natalitet u Hrvatskoj rapidno se smanjuje i broj završenih srednjoškolaca iz godine u godinu sve je manji. Vjerujemo kako su studenti prepoznali da nudimo kvalitetne programe, vrhunske nastavnike i profesore, pristupačne školarine i cjelovito gledajući ugodno studiranje uz razne mogućnosti osobnog razvoja. Naši studenti recimo imaju mogućnost odlaska u inozemstvo na razmjenu studenata ili stručnu praksu uz Eramus+ stipendije što im osigurava veće kompetencije na širem tržištu rada. 

Koje su glavne prednosti Veleučilišta Baltazar u odnosu na ostale slične obrazovne institucije, a gdje još ima mjesta za napredak? 
Veleučilište Baltazar Zaprešić je respektabilna visokoškolska ustanova koju je u 17 godina postojanja odabralo više od 7000 studenata. Mnogi od njih se nalaze na vrlo značajnim pozicijama u gospodarstvu, upravama tvrtki, bankama ili upravnim strukturama države. Ponosni smo na naše studijske programe koji su sastavili vrhunski stručnjaci i znanstvenici iz područja ekonomije, informacijskih i komunikacijskih znanosti, te pravnih i društvenih znanosti, a naš daljnji razvoj usmjeren je na kvalitetu obrazovanja i viši standard studenata i nastavnika uz realizaciju novih programa. Uz preddiplomske studije Poslovanje i upravljanje i Informacijske tehnologije, te diplomske studije kao što su projektni, komunikacijski i financijski menadžment i menadžment javnog sektora, pokrećemo nove studijske programe u području inovacija i kvalitete za koje već imamo ishođenu dopusnicu. Inovacijski menadžment će biti jedinstven na hrvatskoj obrazovnoj sceni, a pokrećemo ga u suradnji s Fachhochschule der Wirtschaft Campus 02 iz Graza.  Koncept studijskog programa Upravljanje inovacijama odnosi se na primjenu inovacija u svim segmentima poslovnih procesa. Program će omogućiti studentima da steknu znanja i razviju sposobnosti nošenja s poduzetničkim šansama i rizicima, prepoznavanja i oblikovanja poslovnih čimbenika, poticanja inovacijskog duha te pokretanja i upravljanja promjenama s ciljem iskorištavanja inovacijskih i poslovnih šansi. Studij je namijenjen zaposlenicima različitih struka koji rade u velikim kompanijama i srednjim poduzećima u području proizvodnje ili pružanja usluga, a upisati se mogu svi sa završenim trogodišnjim preddiplomskim stručnim ili sveučilišnim studijem ili sveučilišnim i stručnim diplomskim studijem koji žele postati specijalisti u upravljanju inovativnim procesima.

Nedavno su vaš diplomant i njegov mentor, Marko Reis i Zlatko Barilović, dobili nagradu grada Zaprešića za postizanje uzornih uspjeha u radu. Koliko vam je važna prepoznatljivost Veleučilišta te povezanost s gospodarstvom Zaprešića, njegovog okruženja i šire? 
Veleučilište Baltazar već godinama snažno radi na povezivanju unutar akademskog i poslovnog segmenta. Ovakve suradnje važne su za unapređenje studijskih programa i unapređenje kompetencija studenata i nastavnika. Do sada smo potpisali preko 30-ak sporazuma s visokoškolskim institucijama u Europi i šire koji su temelji za razmjenu studenata, te s 20-ak tvrtki iz gospodarskog segmenta koji su temelj za studentsku praksu. Nedavno nas je posjetio i Erhan Tabako?lu, rektor turskog sveučilišta Trakya Üniversitesia s kojima smo potpisali suradnju u akademskom i kulturološkom segmentu. Osim s inozemstvom važna nam je i suradnja s lokalnom zajednicom, tako su nedavno naš diplomant i njegov mentor, Marko Reis i Zlatko Barilović, dobili nagradu grada Zaprešića za postizanje uzornih uspjeha u radu.

Vlada je u saborsku proceduru uputila prijedlog Zakona o obavljanju studentskih poslova kojim se svim hrvatskim studentima, neovisno o njihovom redovnom ili izvanrednom studentskom statusu, omogućava rad preko studentskog ugovora. Što će donošenje ovog zakona donijeti samim studentima i hoće li ono povećati stjecanje prakse još za vrijeme studija?
Kako bismo omogućili našim studentima da što jednostavnije uklope rad i studij Veleučilište je ove godine ponudilo izvanrednim studentima studiranje uz pomoć online sustava učenja na daljinu koji se temelji na kombinaciji klasičnog oblika nastave i nastave koja se odvija u digitalnom okruženju. Tako će izvanredni studenti koji se prilikom upisa u akademsku godinu 2018./2019. opredijele za bilo koje od 3 usmjerenja trogodišnjeg preddiplomskog stručnog studija Poslovanje i upravljanje (Poslovna ekonomija i financije, Menadžment u kulturi ili Menadžment uredskog poslovanja) ili za dvogodišnji specijalistički diplomski stručni studij Menadžment javnog sektora studirati prema standardima modernog online studija. Izvanredni studenti koji upišu online studij svoje će studiranje moći prilagoditi poslovnim i privatnim obvezama jer studij kombinira klasičan oblik nastave s online nastavom izvedenom s pomoću sustava za učenje na daljinu. Studenti sada trebaju minimalno provesti na fakultetu samo četvrtinu od ukupnog fonda sati nastave, jer veći dio studiranja mogu odraditi kod kuće. To im otvara mogućnost za više slobodnog vremena, bavljenja strukom na praktičan način; kroz posao ako su zaposleni ili kroz praksu koju osigurava Veleučilište. Imamo veliki broj ugovora o suradnji s brojnim gospodarskim subjektima baš u lokalnoj zajednici, ali i šire. Ugovori s inozemnim sveučilištima, institutima ili tvrtkama kao i Erasmus+ programi razmjene studenata za stjecanje iskustva boravkom u različitim zemljama EU. Nije rijedak slučaj da tvrtke u okruženju, posebno nadarenim studentima koje upoznaju kroz praksu ponude i posao. Praksa je izvrstan način za dijalog tvrtki sa svojim potencijalnim kadrom. Najbolje studente određenih generacija zadržavamo i na Veleučilištu kao nastavnički podmladak, nudeći im mogućnost daljnjeg stručnog i znanstvenog usavršavanja. 

Komentirajte prvi

New Report

Close