‘Napreduje restrukturiranje Brodosplita te razgovori oko 3. Maja i Brodotrogira’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 04. listopad 2012. u 12:27
Ilustracija

Kao pozitivnu stvar EK ističe kako se i dalje postižu rezultati u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala.

Akcijski plan koji je hrvatska Vlada pokrenula nakon posljednjeg izvješća o monitoringu Europske komisije bio je, čini se, ključan za pozitivnu ocjenu napretka koju je Hrvatska dobila i u novom, sveobuhvatnom izvješću o monitoringu koji će Europska komisija objaviti sljedeći tjedan, a Večernji list dobio je uvid u nacrt izvješća.

"Hrvatska općenito ispunjava obveze preuzete tijekom pristupnih pregovora", najvažniji je zaključak izvješća o monitoringu. Ipak, traži se i ulaganje dodatnih napora na nekoliko područja koja su jasno identificirana i opisana u ovom dokumentu, piše Večernjak.

Akcijski plan spominje se već na prvoj stranici: "Akcijski plan se primjenjuje, postoji niz mjera koje su već usvojene. Napreduje restrukturiranje Brodosplita, a napreduju i razgovori oko privatizacije i plana restrukturiranja 3. Maja i Brodotrogira. Implementacija strategije reforme pravosuđa i akcijskog plana je nastavljena, a revidirana strategija je trenutno u finalnoj fazi".

Kao pozitivna stvar ističe se da se i dalje postižu rezultati u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala. Policija i tužiteljstvo nastavljaju se "proaktivno" boriti protiv korupcije, "pogotovo u slučajevima na visokom nivou". Ali i ovo izvješće kao i prethodno upozorava da je potrebno usmjeriti pozornost na korupciju na lokalnim razinama, posebno u javnoj nabavi. Iako izvješće navodi da su poduzeti početni koraci u formiranju Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa, upozorava da taj odbor mora početi raditi bez odgode.

"Hrvatska nije potpuno implementirala zakonodavstvo o sprečavanju sukoba interesa i promijenila je prijašnje propise o kriterijima za članstvo u nadzornim i upravnim odborima javnih poduzeća", navodi se u jednoj rečenici koja se može tumačiti kao kritika nove Vlade i njezinih pokušaja da u NO Ine imenuje Čačića i Linića, napominje Večernjak. "Koncept političke odgovornosti i nulte tolerancije prema korupciji treba biti osnažen", zaključuje se u nacrtu izvješća.

Cijeli članak pročitajte ovdje.
 

Komentirajte prvi

New Report

Close