Naprednim rješenjima pratimo promjene u dinamičnom energetskom sektoru

Autor: Poslovni.hr , 27. rujan 2016. u 16:40
Foto: Nikola Ćutuk / Pixsell

Predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede d.d.

Prošle smo godine obilježili 120 godina od početka rada prvog cjelovitog elektroenergetskog sustava na tlu Hrvatske i jednog od prvih izmjeničnih sustava na svijetu. Nije slučajno da je u srcu tog prvog sustava bila hidroelektrana Krka. Hrvatska je, naime, bogata rijekama i naši su prethodnici izgradili gotovo trideset hidroelektrana na području Hrvatske. Neke su od njih stare više desetaka godina i zahtijevaju sveobuhvatnu rekonstrukciju. Prošle smo godine u hidroelektrani Zakučac pustili u pogon treći obnovljeni agregat, a početkom ove završili smo rekonstrukciju hidroelektrane Dubrovnik. Želim naglasiti da je HEP zahvaljujući tim investicijama, ali i ukupnom ciklusu ulaganja u postojeće hidroelektrane, u vrijednosti 3,6 milijardi kuna, najveći investitor u sektoru zelenog gospodarstva u Hrvatskoj. HEP pritom u najvećem dijelu angažira domaće tvrtke i tako daje doprinos rastu hrvatskog gospodarstva.

Promjene okruženja u kojemu funkcionira energetski sektor, uvjeren sam, veće su nego kod bilo koje druge industrijske grane. Jedna od ključnih tema od važnosti za HEP, odnos je prema okolišu i klimatskim promjenama. U tom kontekstu treba spomenuti da od 2018. godine nekoliko postojećih blokova naših termoelektrana više neće moći zadovoljiti strože granične vrijednosti emisija i morat će prestati s radom. Zato na nekoliko lokacija, u Zagrebu, Osijeku i Sisku, gdje istodobno proizvodimo električnu i toplinsku energiju, gradimo i planiramo graditi nove, zamjenske visokoučinkovite i okolišno povoljnije objekte – kombikogeneracijske elektrane koje će koristiti prirodni plin. Novi je blok u Sisku u probnom pogonu, a za blok na lokaciji u Zagrebu, na Trešnjevci, u pripremi je međunarodni tender.

HEP itekako vodi računa i o razvoju svog portfelja obnovljivih izvora energije, osim postojećih, velikih kapaciteta u hidroelektranama. Prije dvije godine instalirali smo devet sunčanih elektrana na krovove naših poslovnih zgrada, izgradnja dvaju kogeneracijskih postrojenja na šumsku biomasu, u Sisku i Osijeku ide prema planu, a razmatramo i akvizicije nekoliko projekata obnovljivih izvora energije, prije svega vjetroelektrana. U području elektromobilnosti imamo instaliranih dvadesetak javnih punionica širom Hrvatske.

Uz obnovljive izvore energije druga je važna sastavnica energetsko-klimatske politike provedba mjera energetske učinkovitosti. Između ostalih aktivnosti koje provodimo već godinama, krajem prošle godine počeli smo uvoditi sustav za gospodarenje energijom u HEP grupi. Zahvaljujući tomu, smanjit ćemo troškove za energiju u vlastitim zgradama te ostvariti mjerljive energetske, okolišne i financijske koristi.

Osim okolišnih zahtjeva, izloženi smo i snažnim tržišnim izazovima. Naša se HEP Opskrba, primjerice, još od 2008. godine uspješno nosi s konkurencijom u segmentu poslovnih korisnika, i to ne samo povoljnijom cijenom, nego i spektrom dodatnih proizvoda i usluga te kvalitetnim odnosima s kupcima. Ta je dobra iskustava prenijela i u prodaji kućanstvima. Riječ je o inovativnom proizvodu Hepi. Najveći je dio naših kupaca nastavio koristiti javnu uslugu opskrbe HEP ODS-a i zato smo i tu orijentirani na poboljšanje usluge korisnicima.

Prošle smo godine snažno zakoračili na slovensko tržište, na kojemu smo osvojili udjel od šest posto ukupne potrošnje električne energije, uključujući i opskrbu slovenskog glavnog grada Ljubljane. Ujedno nastavljamo aktivnosti na širenju poslovanja u čitavoj regiji. U tom je smislu značajan ugovor s Cimosom, potpisan prošle godine, jer smo ugovorili opskrbu čitave grupacije, koja, osim u Sloveniji i Hrvatskoj, posluje i u Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Daljnje otvaranje domaćeg i susjednih tržišta električne energije te niz zakonskih i regulatornih izmjena koje bitno utječu na poslovanje HEP grupe uvjetovali su i dodatno ubrzali prilagodbu poslovnog sustava i redefiniranje poslovnih ciljeva. Proces transformacije HEP grupe započet u 2014. godini kontinuirano se provodi na temelju identificiranih i definiranih ciljeva i mjera. U 2015. godini provedena je reorganizacija većine društava te je započeta transformacija poslovnih segmenata kod kojih je prepoznata mogućnost unapređenja. U segmentu reguliranih djelatnosti HEP Operator distribucijskog sustava pripremio je odvajanje opskrbne od mrežne djelatnosti, a usporedo provodi sveobuhvatno poslovno restrukturiranje mrežne djelatnosti te godišnje diljem Hrvatske ulaže gotovo milijardu kuna u poboljšanje sigurnosti opskrbe električnom energijom.

Naši uspjesi i ambiciozni planovi poručuju da imamo volje, odlučnosti i znanja, da imamo viziju da na stoljetnoj tradiciji gradimo i vodimo HEP grupu tako da u bliskoj budućnosti ostanemo lider u svojoj djelatnosti u Hrvatskoj i da budemo jedna od vodećih energetskih tvrtki u okruženju.

Komentirajte prvi

New Report

Close