Odlična vijest za građane: Obavezni biljezi konačno odlaze u povijest

Autor: Marija Brnić , 17. svibanj 2019. u 07:52
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Vlada jučer usvojila podzakonski akt za uvođenje elektroničke naplate.

Još u rujnu prošle godine ministar uprave Lovro Kuščević potpisao je ugovor za bespovratan novac iz Europskog socijalnog fonda za projekt "e-Pristojbe" vrijedan više od 50 milijuna kuna.

Njime će se omogućiti da u Hrvatskoj biljege konačno više ne kupujemo na kioscima, a jučer je Vlada usvojila podzakonski akt kojim će taj sustav konačno početi funkcionirati.

Uredbom o središnjem informacijsko-tehnološkom sustavu elektroničke naplate upravnih pristojbi definira se način rada i plaćanja, te početak primjene.

Prema pojašnjenju državne tajnice u Ministarstvu uprave Katice Prpić, sustavom će se omogućit će krajnjem korisnicima da jednom uplatom podmire ukupnu cijenu usluge, dok će aplikacija sustava dalje raspodijeliti pojedinačne iznose pristojbe i drugih naknada po institucijama kojima su namijenjene.

U prvoj fazi, koja starta mjesec dana nakon stupanja Uredbe na snagu, sustav e-Pristojbe primjenjivat će se u uredima državne uprave u županijama, koje su već pripremljene, dok će se ostali javni subjekti uključiti kada ispune tehničke i druge uvjete.

Osim što će sustav e-Pristojbe koji vodi Fina poboljšati javne usluge, omogućit će i evidenciju pristojbi i naknada. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Ne mogu vjerovati! Zar ćemo se riješiti i zadnjeg ostatka neprežaljene Marije Terezije? I to jedva 30 godina od početka informatičke revolucije.

New Report

Close