Napokon brze brodice za hitnu pomoć i traganje i spašavanje na moru

Autor: Marija Brnić , 16. ožujak 2020. u 21:59
Traže se plovila duljine do 15 m i brzine najmanje 35 čvorova / HRVOJE JELAVIĆ/PIXSELL

Cijena će pri odabiru donositi najviše bodova, 90%, dok produljeni jamstveni rok donosi 10%, koliko se može dobiti za duže od 73 mjeseca.

U jeku koronakrize ministar zdravstva Vili Beroš pokrenuo je postupak natjecanja za gradnju šest brzih brodica za uspostavu hitne pomorske medicinske službe.

Sam postupak traženja brodograditelja za posao procijenjene vrijednosti od 82,5 milijuna kuna nije potaknut samim slučajem koronavirusa, jer je dio potrebnog novca osiguran iz europskih fondova još prije godinu dana, ali su u međuvremenu postavljeni precizni uvjeti koje bi brodice hitne službe trebale imati.

Brze brodice prekinut će praksu da se medicinsku pomoć na otocima pruža korištenjem brodova lučkih kapetanija ili helikoptera HRZ-a.

Natječaj predviđa da su namijenjene pružanju hitne pomoći, ali i traganju i spašavanju na moru pa, među ostalim, naručitelj želi da duljina trupa brodice bude do najviše 15 metara, a maksimalna brzina potpuno opremljene brodice s punim zalihama na mirnom moru, pri maksimalnoj snazi pogonskih motora, treba biti najmanje 35 čvorova.

82,5

milijuna kuna procijenjena vrijednost nabave šest brodica za hitnu pomorsku medicinsku službu

Visoki su zahtjevi postavljeni i za sposobnost plovidbe u najgorim uvjetima na Jadranu, na gornjoj granici stanja mora 6 pri brzini od 15 čvorova. Uz tri člana posade, brodicom se mora moći prevoziti devet osoba uz mogućnost dodatnoga smještaja još dvije osobe na nosilima.

Cijena će pri odabiru donositi najviše bodova, 90%, dok produljeni jamstveni rok donosi 10%, koliko se može dobiti za duže od 73 mjeseca, dok je najmanji rok jamstva 24 mjeseca od primopredaje.

Natječaj predviđa plaćanje ugovorene cijene po fazama, od kojih prva predstavlja plaćanje predujma u visini od 5% ugovorne cijene, a nakon isporuke svakog idućeg plaćat će se po 15% iznosa, a nakon zadnje šeste brodice preostalih 20%.

Rok za dostavu ponuda je 16. lipnja, a po zaključenju ugovora rok za isporuku brodica je 24 mjeseca. Odabrani graditelj isporučit će ih stacionarnim lukama na lokacijama Mali Lošinj, Rab, Zadar, Šibenik, Supetar i Dubrovnik.

Komentirajte prvi

New Report

Close