Naplaćivala participacije u zagrebačkoj bolnici nepokretnim bolesnicima, novac uzimala sebi

Autor: Poslovni.hr , 27. srpanj 2021. u 11:03
FOTO: Pixabay

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu donijelo je rješenje o provođenju istrage protiv hrvatske državljanke (59) zbog postojanja osnovane sumnje da bi počinila kazneno djelo protiv službene dužnosti zlouporabom položaja i ovlasti.

“Postoji osnovana sumnja da je 59-godišnja okrivljenica od 29. ožujka 2010. do 9. studenog 2017., kao zaposlenica jednog bolničkog centra u Zagrebu postupala protupravno u nakani da se značajno nepripadno okoristi na štetu pacijenata i centra, i to na radnom mjestu administrativnog referenta zaduženog za poslove obračuna i naplate troškova liječenja, naplaćivanje participacije za liječenje te troškova dnevne bolnice, obračuna učinjenih usluga u specijalističkim ambulantama i konzilijarnoj službi.

Osnovano se sumnja da je iskorištavala okolnost da se radi o nepokretnim ili teško pokretnim pacijentima na bolničkom liječenju i neistinito im predočavala da moraju platiti polog za bolničko liječenje, odnosno bolničku participaciju, kao i da je tražila od njih da joj predaju novac u gotovinskim iznosima neistinito govoreći pacijentima da će ona taj novac uplatiti na račun centra. Kada su joj pacijenti povjerovali i predavali joj novac, okrivljenica ga je, osnovano se sumnja, nepripadno zadržavala u vlastitu korist.
Postoji osnovana sumnja da bi, iako je bila dužna zadužiti blok uplatnice radi izdavanja odgovarajuće potvrde pacijentu o plaćanju participacije, u pojedinim slučajevima na povijesti bolesti pacijenta naznačila polog bolničke participacije i potvrdila to potpisom, odnosno izdala potvrdu centra, a primljene novčane iznose bi nepripadno zadržala za sebe ne uplativši ih u blagajnu bolničkog centra.

Postoji osnovana sumnja kako u slučajevima kada bi i uplatila primljeni novac u blagajnu, pacijentima nije vraćala razliku između cijene zdravstvene usluge i novčanog iznosa koji su joj predali pacijenti kao polog bolničke participacije. U pojedinim slučajevima bi pacijentima neistinito navodila kako imaju dug s osnova bolničke participacije, a u slučajevima kada bi pacijenti primali opomene za neplaćene račune za troškove bolničkog liječenja, neistinito bi im predočavala da se radi o pogrešci u sustavu ili naknadno uplaćivala dužne iznose, sve u cilju prikrivanja nepripadno pribavljenog novca.

Osnovano se sumnja da si je okrivljena 59-godišnjakinja na opisani način ostvarila nepripadnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od 91.199,00 kuna pri čemu je oštetila bolnički centar za iznos od 65.645,00 kuna, a pacijente tog centra za iznos od 25.553,00 kuna”, priopćio je DORH.

Komentirajte prvi

New Report

Close