Nalaz vještačenja: Nadan Vidošević je 26 nekretnina i 444 umjetnine stekao legalnim putem

Autor: Poslovni.hr/Hina , 21. prosinac 2019. u 11:26
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Kako je stekao svu tu imovinu, u kojoj je samo zbirka umjetnina procijenjena na 15,6 milijuna kuna, pitanje je kojim se tih dana bavila javnost, ali i Uskok.

Novo vještačenje pokazalo je da je nekadašnji čelnik Hrvatske gospodarske komore (HGK) Nadan Vidošević 26 nekretnina i 444 umjetnine stekao legalnim putem, piše u subotu Večernji list, navodeći da je sudskim vještačenjem dokazano podrijetlo 22,4 milijuna kuna, dok je sumnjivo još 9,2 milijuna kuna.

Kada je u studenome 2013. uhićen Nadan Vidošević, tadašnji predsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK), javnost je bila iznenađena razmjerima njegova bogatstva. Iako se znalo da je Vidošević bogat čovjek, malo je bilo onih koji su znali da ima tako bogatu zbirku umjetnina, da je policija samo iz njegove vile na Prekrižju izuzela 444 umjetnine, vrijedne 14,3 milijuna kuna, navodi dnevnik.

Kada je tome dodano ono što je još nađeno u ukupno 26 nekretnina koje obitelj Vidošević ima u vlasništvu u Zagrebu, Splitu, Nemirama kod Omiša i Gorskom kotaru, svima je postalo jasno da je iza rešetaka završio čovjek koji se s pravom može nazvati vrlo bogatim.

Kako je stekao svu tu imovinu, u kojoj je samo zbirka umjetnina procijenjena na 15,6 milijuna kuna, pitanje je kojim se tih dana bavila javnost, ali i Uskok. Istražujući svu imovinu obitelji Vidošević, Uskok je na kraju zaključio da nerazmjer između njihovih legalnih prihoda i rashoda iznosi oko 39 milijuna kuna.

Kada je nad svime što obitelj Vidošević posjeduje provedeno vještačenje, ustanovljeno je da spomenuti nerazmjer iznosi 33,4 milijuna kuna. I upravo je to bio iznos za koji je Uskok, nakon podizanja optužnice u aferi HGK-Remorker, naveo kako smatra da ga je obitelj Vidošević stekla nezakonito te da joj, sukladno tome, toliki iznos ili toliko vrijednu imovinu nakon okončanja postupka treba oduzeti. Naravno, pod uvjetom da Vidošević tijekom postupka ne dokaže da je sve bogatstvo koje je Uskoku sumnjivo stekao zakonito.

Šest godina kasnije, Vidoševiću, sudeći po tome što se u zadnje vrijeme događa u sudnici zagrebačkog Županijskog suda gdje njemu i ostalim optuženicima traje suđenje za aferu HGK-Remorker, dokazivanje zakonitosti porijekla obiteljske imovine ide više nego dobro. Naime, nakon nekoliko financijsko-knjigovodstvenih i građevinskih vještačenja, nerazmjer u prihodima i rashodima obitelji Vidošević pao je s 33,4 milijuna kuna na 9,2 milijuna kuna. A kako će sud vjerojatno zahtijevati i dopunsko vještačenje, nerazmjer od 9,2 milijuna kuna mogao bi se još smanjiti, donosi Večernji list.

Komentari (6)
Pogledajte sve

Užas, i sad se pitamo zašto ljudi odlaze.. sve je korumpirano, nedodirljivi su..

Evo još jednog kandidata za savjetnika Dariju Juričanu.

Neka se nasi duznosnici i dalje cude zasto mladi odlaze. zgadili ste drzavu svakom mladom covijeku koji zeli zivjeti postenim zivotom i od svog rada.

A bit će, rodit će se slobodna Hrvatska kad padne Berlinski zid i kad se budu rušila komunistička, krvava carstva kao kula od karata.
Nema države bez krvavih gaća.
Pobit ćemo se za slobodu sa Srbima, a možda i sa Turcima.
Teret rata morat ćemo podnijeti svi podjednako.
Kad se oslobodimo srpskog ropstva i stvorimo državu, vidjet ćete kako naši kradu.
Svak nas je krao i potkradao, a najteže će biti kad nas naši budu krali i prodavali svjetskim jebivjetrim makro lopovima.
Navalit će na nas velika ptica grabljivica.
Kako tada nas spasiti od nas?”,

napisao je bezvremenski Bruno Bušić 1975. godine.

Nedaj se Kradane! Sve se da sa maznutom lovom, pa i kupit nekakvo izvješće!

New Report

Close