Nakon završetka mosta, s optimizmom idemo u 2023.

Autor: Nikola Dobroslavić , 31. siječanj 2023. u 22:00
Pelješki most, najvažniji hrvatski nacionalni projekt/DNŽ arhiva

Dubrovačko-neretvanska županija

Županijski razvoj i važni projekti u 2022. godini?

Godina 2022. bila je, unatoč izazovima, dobra i uspješna godina. Na državnoj razini pamtit ćemo je po iznimnom uspjehu naše Vlade – uvođenju Hrvatske u Schengenski prostor i EURO područje. Time je, nakon ulaska u NATO i EU, Hrvatska učvrstila svoj položaj u euroatlanskim integracijama, što je bila vjekovna želja svih hrvatskih naraštaja.

U ovoj županiji godinu ćemo posebno pamtiti po završetku gradnje Pelješkog mosta, najvažnijeg hrvatskog nacionalnog projekta, kojim je spojen razdvojeni državni teritorij. Također po dovršetku šest lučkih projekata, Donje Čelo, Trpanj, Puntin, Drače, Duba Pelješka i Račišće i po onima u tijeku, Vela Luka, Polačište (Korčula), Cavtat i Ubli. Otvorili smo Dnevnu bolnicu u Metkoviću i dodatno opremili bolnicu u Dubrovniku uz dva novouređena odjela.

Završili smo Centar za obuku operativnih snaga u Kuli Norinskoj i projekt navodnjavanja Glog. U provedbi su dva iznimno važna projekta za županiju, Regionalni centar kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu i Centar za gospodarenje otpadom. Godinu je dakako obilježila i odlična turistička sezona u kojoj je ostvareno 87 posto noćenja u odnosu na 2019., i koja je financijski čak nadmašila predpandemijske godine.

Koliko će, posebice energetska kriza i inflacija, utjecati na daljnji razvoj županije?

U novu godinu krećemo s optimizmom. Završit ćemo u proljeće Obilaznicu Stona, nastavljamo na projektima povezivanja županije, brza cesta Zračna luka – Grad – Osojnik, autocesta Osojnik – Čvor Metković, brza cesta Brijesta – Orebić s obilaznicom Orebića. Početkom godine pustit ćemo u promet novu luku u Veloj Luci te osigurati financiranje za luke Prigradicu i Pernu.

Očekujemo početak velikog projekta brane na Neretvi sa sustavom za obranu od zaslanjenja i za navodnjavanje doline Neretve. Očekujemo iskorake u komasaciji Konavoskog polja i gradnju nove škole u Cavtatu. U godini pred nama otvorit ćemo Centar za djecu s poteškoćama u razvoju u Metkoviću, a nadamo se i osiguravanju financiranja za projekte rekonstrukcije Specijalne bolnice Kalos te Energetsku obnovu Opće bolnice Dubrovnik.

Komentirajte prvi

New Report

Close