Nakon velikog broja zahtjeva za legalizaciju Mrak Taritaš kreće u obilazak županija

Autor: Poslovni.hr/Hina , 10. srpanj 2013. u 15:31
Anka Mrak Taritaš, ministrica graditeljstva i prostornoga uređenja (Photo: Patrik Macek/PIXSELL)

U Istri imamo izvanredne okolnosti te je stoga danas dogovoreno da se od 1. rujna krene u rješavanju tih zahtjeva”, izjavila je ministrica.

Ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš danas se u Pazinu sastala s istarskim županom Valterom Flegom te poručila kako više od 40 tisuća zahtjeva za legalizaciju u Istarskoj županiji predstavlja izvanredno stanje koje treba čim prije riješiti.

"Nakon velikog broja pristiglih zahtjeva za legalizaciju obići ću sve županije. U Istri imamo izvanredne okolnosti te je stoga danas dogovoreno da se od 1. rujna krene u rješavanju tih zahtjeva", izjavila je ministrica.

Istaknula je kako župan Flego sa suradnicima treba ponajprije utvrditi ima li u Istri dovoljno kapaciteta u ljudima koji su spremni rješavati te zahtjeve kako bi glavnina tih predmeta bila riješena u roku od dvije godine.

Na novinarski upit znači li to da se može očekivati i novo zapošljavanje vezano za postupke legalizacije, Mrak Taritaš je odgovorila kako će se, bude li potrebe za tim, ići isključivo na zapošljavanje na određeno vrijeme.

Upitana hoće li toliki broj zahtjeva za legalizaciju stopirati tržište nekretnina u Istri, kazala je kako bi ova situacija trebala samo pomoći tržištu nekretnina jer će, smatra, na tržište doći nekretnine koje su legalne te će biti puno vrijednije, dok će one "teško bilo tko kupiti".

"Naši su građani očito prepoznali da je legalizacija prilika da svoje bespravno izgrađene objekte i zgrade legaliziraju. Svi mi zajedno, od države do regionalne i lokalne jedinice, svjesni smo situacije u kojoj se nalazimo te shodno tome moramo omogućiti našim građanima da u roku od dvije godine dobiju odgovarajuća rješenja", istaknula je.

Ministrica je naglasila kako među pristiglim zahtjevima ima i onih koji se neće moći legalizirati, ali i onih koji su "od straha predali zahtjeve pa će se u konačnici ispostaviti da nema potrebe za legalizaciju".

"Od ovog velikog broja zahtjeva deset posto njih odnosi se na one koji su iz straha predali zahtjeve, deset posto je onih koji znaju da ne mogu legalizirati svoje objekte, dok će od preostalih 80 posto zahtjeva većina biti rješena u roku od dvije godine", ustvrdila je. Dodala je kako se prva rušenja bespravno izgrađenih građevina u Istri mogu očekivati vrlo brzo.

Napomenula je kako se Istra po broju predanih zahtjeva u odnosu na ostale županije nalazi na četvrtome mjestu, iza Zagreba, Splitsko-dalmatinske i Zadarske županije, s tim da se u Istri "radi o velikoj površini i urbaniziranim područjima".

I župan Flego je istaknuo kako se županija suočava s problemom rješavanja tog izvanrednog stanja kakvim smatra više od 40 tisuća zahtjeva za legalizacijom.

"Redoviti investitori, odnosno ljudi koji žele investirati i graditi, imaju prednost i mogu biti sigurni da će na vrijeme biti obrađeni njihovi zahtjevi", poručio je Flego, uvjeren da taj problem neće blokirati redoviti život i ulaganje u Istarskoj županiji.

Izrazio je zadovoljstvo što je ministrica izrazila spremnost pomoći u rješavanju problema oko ažurnosti katastra, s obzirom na "zagušenost tih institucija zbog čega investitori predugo čekaju realizaciju svojih projekata".

U sklopu posjeta Istri ministrica Mrak Taritaš obišla je pilanu tvrtke "Kamen d.d." u Pazinu te eksploatacijsko polje kamenoloma "Kanfanar jug" u općini Kanfanar, kao najproduktivniji kamenolom arhitektonsko-građevnog kamena u Hrvatskoj.

Komentirajte prvi

New Report

Close