Nakon Todorića, napustili ga i Mađari: Iznenada raskinut ugovor o zakupu atraktivnog otočića

Autor: Poslovni.hr , 03. veljača 2022. u 11:18
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Na otoku Smokvica Vela kod Rogoznice nema više Mađara, potvrdilo je Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

U svom odgovoru na upit Slobodne Dalmacije napisali su kako su spomenuto Ministarstvo i trgovačko društvo Zelena nekretnina d.o.o. sporazumno raskinuli ugovor o zakupu. Otok se čuva i pod stalnim je nadzorom. Nakon utvrđivanja svih uvjeta, odlučit će se o daljnjem raspolaganju.

Po Rogoznici se ovih dana šuškalo da su s otoka nestali svi strojevi i nadobudni zaštitari. Ukratko, prestale su sve aktivnosti. Za razliku od pompoznog potpisivanja ugovora te 2018. godine, vijest o raskidu ugovora nije objavilo ni Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine ni Ministarstvo obrane. Odgovorili su tek na novinarski upit.

Podsjetimo, bivši ministar državne imovine Goran Marić uz pomoć Državnog odvjetništva i suda 2017. godine, s otoka je deložirao obitelj Todorić koja ga je godinama bez najamnine koristila kao svoj ljetnikovac. Raspisan je javni natječaj za koncesiju i po kratkom postupku Smokovicu je na trideset godina dobila tvrtka Zelena nekretnina koju je upravo za tu namjenu osnovao investicijski fond Balansz Zártkörű Nyíltvégű Intézményi Ingatlan Alap iz Mađarske.

Prema sada već raskinutom ugovoru godišnja najamnina s PDV-om iznosila je šest milijuna kuna, a za 30 godina Zelene nekretnine d.o.o. državi su trebale platiti 184 milijuna kuna. Za te milijune ustupljeni su im bili bivši vojni objekti, ljetnikovac, luksuzi apartmani, restorani i sportska igrališta i to na površini od 168.865 metara kvadratnih.

Bilo im je to malo za tvrtku koja je registrirana za poslove upravljanja nekretninama, za održavanje nekretnina, za poslovanje nekretninama, projektiranje, nadzor, građenje, pa su na otok dovukli tešku mehanizaciju i započeli bespravnu gradnju. Razrovali su čitav otok koji je u važećem prostornom planu i u najnovijim pokrenutim izmjenama i dopunama PPU prostor posebne namjene ili vojna baza, pa im je čak Općina Rogoznica dva puta morala zvati građevinsku inspekciju.

Ustanovljeno je kako je tik uz obalu sagrađeno devet građevina u obliku građevinskog sklopa predgotovljenih stambenih kućica i instalacija vode, odvoda i struje na jugozapadnom dijelu otoka, a nije bila zatražena niti dobivena nikakva dozvola.

I na rekonstrukciji postojećih objekata došlo je do odstupanja od pravila s obzirom na to da su postojeće građevine na otoku ozakonjene kao zgrade stambene namjene, a ne ugostiteljsko-turističke.

Medijska buka nagnala je Zelene nekretnine da prošle godine upute dopis Slobodnoj Dalmaciji i objasne kako nisu dobili nikakve posebne upite od nadležnih tijela.

– Poduzeli smo sve mjere kako bismo ispitali postoje li nepravilnosti. Pokaže li se da postoji ikakva nepravilnost u vezi s našim ulaganjem, odmah ćemo je ukloniti – napisali su.

I uklonili su devet bungalova, ali ne i štetu načinjenu okolišu, piše Slobodna Dalmacija.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close