Nakon tableta, M San se bacio na proizvodnju smartphonea

Autor: Bernard Ivezić , 02. siječanj 2013. u 09:33
Na razvoju prvog hrvatskog tableta radio tim od šest stručnjaka u Zagrebu koji su osmislili proizvod, a zatim su oni u suradnji s M SAN-ovim timom u Kini tražili komponente

U M Sanu su potvrdili da rade na mobitelu osjetljivom na dodir koji će pokretati najnovija inačica Androida.

Najveći domaći proizvođač računala M San grupa razvija prvi hrvatski pametni mobitel, pandan Appleovom iPhoneu i Samsungovom Galaxyju, koji će raditi na Androidu, a na tržištu bi se mogao pojaviti sredinom 2013. godine, doznaje Poslovni dnevnik.

U M Sanu su kratko potvrdili da rade na mobitelu osjetljivom na dodir koji će pokretati najnovija inačica Androida te da će ga početi proizvoditi do kraja godine. Očekuje se da će prvi hrvatski smartphone, kao i prvi hrvatski tablet, biti plasiran pod brendom Vivax.Vladimir Brkljača, regionalni voditelj Vivaxa u M San grupi i jedan od voditelja razvoja pametnih elektroničkih uređaja hrvatske grupacije kaže da su u razvoj tableta i pametnih mobitela ušli nakon poduže i vrlo iscrpne analize tržišta. Razvojni i proizvodni proces, pojašnjava, radi se isto kao u Appleu koji sve što zamisli u SAD-u proizvodi u Kini."Izrada specifikacija, koncepta i testiranja, rade se lokalno kod nas u Zagrebu, a proizvodnja se odvija u M Sanovoj tvornici u Kini", kaže Brkljača.Pojašnjava da je M San strateški odlučio ići u utrku na tržište pametnih elektroničkih uređaja početkom prošle godine. Nakon toga su u roku od osam mjeseci razvili i na tržište izbacili prvi hrvatski tablet Vivax TPC-7120, prvi domaći jednostavni mobitel s tipkama Vivax Kypris i prvi domaći QWERTY mobitel, sličan BlackBerryju, Vivax Damiu.Brkljača kaže da su za taj razvoj dobili pohvale unutar kompanije, ali, ističe, nagrada je došla i s tržišta odakle su u kratko vrijeme primili dosta upita od trgovaca i kupaca.

Navodi da je na razvoju prvog hrvatskog tableta radio tim od šest stručnjaka u Zagrebu koji su osmislili proizvod, a zatim su oni u suradnji s M Sanovim timom u Kini tražili koji im proizvođači komponenti mogu isporučiti potrebne čipove, ekrane, senzore i ostalo, a sve u traženim količinama i vremenu. Inače, slično nastaje i Appleov iPhone čiji ekran i čip proizvodi Samsung, a zatim to sastavlja tvornica Foxconn u Kini.No, tumači Brkljača, to je tek početak razvoja. Najsloženiji dio je što se sva tehnologija neprekidno unaprijeđuje što znači da u osam mjeseci na tržište izađu nove komponente, softver i standardi i da sve to treba pratiti kako bi konačan proizvod ostao konkurentan. Dodaje da nove aplikacije i nove verzija Andorida zahtijevaju sve više memorije i općenito jači hardver, a time i jaču bateriju, čemu su se prilagođavali. K tome, naglašava, treba paziti da proizvod zadrži određene kompetitivne prednosti."Prvi hrvatski tablet primjerice ima klasični USB utor kao i stolno računalo, što nije uobičajeno u svijetu tableta, ali zato čita klasične USB ključeve i 3G stickove pa odmah možete koristiti svoje podatke, te surfati", pojašnjava Brkljača.

Dodaje da su surađivali i sa pravnim stručnjacima, jer mnogo je elemenata u razvoju tableta i pametnih mobitela zaštićeno patentima. Nije tu riječ samo o hardveru, već i o ergonomiji i softveru. Uz to, se sve testira kako bi uređaj podržavao skidanje aplikacija s Google Play Storea, te pružao dobro korisničko iskustvo u korištenju aplikacija od Skypea do igara."Zahvaljujući takvom razvoju Vivax tablet će uskoro dobiti besplatnu nadogradnju na Android 4, dok će novi modeli pametnih uređaja izlaziti na toj novoj verziji Googleovog operacijskog sistema", kaže Brkljača. Konačno, kaže da im veliki dio posla predstoji tek sada, jer treba izgraditi ekosustav koji će prvom hrvatskom tabletu kontinuirano davati dodanu vrijednost. "Već smo razgovarali s nekim potencijalnim partnerima kako bi ubuduće uz hrvatski tablet dolazile i hrvatske aplikacije, jer treba podržati razvoj visoke tehnologije u Hrvatskoj", zaključuje Brkljača. 

Komentari (2)
Pogledajte sve

niti u ludilu…pa znam kako “proizvode”

Nemogu vjerovati da mogu biti tako neinteligentni…..ili su vec dobili ugovor za vojsku i sve drzavne cinovnike?

New Report

Close