Nakon rekordne 2023., Ericsson Nikola Tesla važe akvizicije

Autor: Josipa Ban , 22. veljača 2024. u 09:14
Predsjednica tvrtke Gordana Kovačević/L. Stanzl/PIXSELL

Prihodi najveće ICT kompanije dosegnuli 304,2 milijuna eura.

Ericsson Nikola Tesla lani je imao rekordni rezultat u posljednjih pet godina. Najveća informacijsko-komunikacijska kompanija u Hrvatskoj ostvarila je 304,2 milijuna eura prihoda, što je rast od 2,2 posto u odnosu na 2022. Operativna dobit istodobno im je rasla 45 posto, na 24,8 milijuna eura, a neto dobit 40 posto na 22,2 milijuna eura.

Ti rezultati, predstavljeni na konferenciji za medije i investitore, prilično su respektabilni zna li se da je Ericsson NT u 2022., zbog nametnutih europskih sankcija Bjelorusiji, morao raskinuti važan i dugoročan ugovor za projekt e-zdravstva koji su trebali raditi na tom tržištu. Gubitak su uspješno kompenzirali drugim projektima, ilustriraju godišnji rezultati.

“U 2023. Ericsson Nikola Tesla Grupa poslovala je stabilno i ostvarila kvalitetne poslovne rezultate, čime smo pokazali našu sposobnost da efikasno reagiramo na tržišne i makroekonomske izazove te odgovorimo na potrebe kupaca”, komentar je predsjednice Ericsson Nikola Tesle Gordane Kovačević na godinu koja je, kao i 2022., i dalje bila izazovna.

Ericsson će ove godine razmišljati i o potencijalnoj akviziciji, najavila je Kovačević. Više o mogućem preuzimanju nije otkrila ističući tek da će tražiti mogućnosti i raditi analizu tržišta.

“Analiziramo područja koja su nam vrlo zanimljiva, a to su sigurnost, umjetna inteligencija, ali i nova inovativna rješenja koja možda određena kompanija nema financijsku snagu razviti do kraja”, kaže Kovačević.

Kako pokazuju brojke o poslovanju, rast prihoda od prodaje ostvaren je na domaćem tržištu i u segmentu usluga za matični Ericsson, dok su prihodi na ostalim izvoznim tržištima niži od onih iz 2022. godine.

130

milijuna eura prihoda ostvarila je kompanija na domaćem tržištu

Ukupno su na domaćem tržištu uprihodili 130,3 milijuna eura, a na izvoznima 32,2 milijuna eura. Budući da se Ericsson NT-u u izvoz računaju i usluge koje putem svog istraživanja i razvoja (R&D), i ostalih ekspertnih centara, pruža grupaciji Ericsson, udio izvoza u prihodima penje se na nešto više od 57 posto. S tako visokim udjelom Ericsson NT jedan je od vodećih domaćih izvoznih kompanija i pri tome – izvoznik znanja.

No, nastavak 2024. bit će izazovan. Ove godine, poznato je, tehnološka jedinica za izgradnju i održavanje HT mreže iz Ericsson Nikola Tesla Servisa prelazi u Hrvatski Telekom. Ericsson Nikola Tesla time će ostati bez otprilike 55 milijuna eura, koliko su računali da bi tim poslom uprihodili ove i naredne dvije godine.

R&D centar, ali i drugi ekspertni centri, u 2023. ostvarili su 141,7 milijuna eura prihoda/L. STANZL/PIXSELL

Kovačević ističe da gubitak tih prihoda neće uspjeti nadoknaditi u samo jednoj godini. Međutim, navodi “da smo potpisali taj ugovor, on bi ove, a djelomično i sljedeće godine, imao negativan utjecaj na našu operativnu marginu. Naš fokus je na profitabilnim biznisima. Očekujemo da ćemo do 2026. tu rupu u prihodima pokriti, a možda i premašiti”, kaže Kovačević.

Objašnjava i da će teško taj manjak pokriti jačanjem poslovnih prihoda u području mobilnih komunikacijskih sustava, s obzirom na njihovu trenutno dominantnu poziciju u suradnji s najjačim tržišnim igračima – Hrvatskim Telekom i A1 Hrvatska.

S HT-om su, podsjećamo, početkom veljače potpisali novi četverogodišnji ugovor u području 5G-a. Priliku za značajan rast stoga vide u segmentu Digitalno društvo, kaže Kovačević. “Očekujemo da će taj segment poslovanja na godišnjoj razini imati dvoznamenkasti rast”, ističe.

Vodeća pozicija

R&D Centar, u kojem radi 1500 od ukupno 1800 softver developera, zadržao je vodeću poziciju u grupi Ericsson, navela je Kovačević.

Projekti za 7 ministarstava
Trenutno u tom segmentu imaju, ili su završili, projekte za sedam ministarstva: ono pravosuđa i uprave, MUP-a, Ministarstva zdravstva, rada, turizma i sporta, kulture te poljoprivrede. Tu su i ugovori i projekti koje rade za Državnu geodetsku upravu, HZMO, CARNET, Grad Split (projekt implementacije inteligentnih prometnih sustava), a potpisali su ugovor i s Ministarstvom unutarnjih poslova Crne Gore.

Usto, krajem prošle godine potpisan je i ugovor s kompanijom Odašiljači i veze (OiV) za projektiranje i izgradnju NGN agregacijske mreže za Istočnu Hrvatsku. Riječ je, naime, o djelu projekta izgradnje nacionalne širokopojasne agregacijske infrastrukture sljedeće generacije koja će omogućiti pristup brzom internetu u manjim mjestima i ruralnim područjima Hrvatske. “U ovom segmentu uistinu imamo snažan tim”, ističe predsjednica kompanije, koja broji ukupno oko 100 kupaca te izvozi u 50 zemalja.

Što se izvoznih tržišta tiče, nastavlja se suradnja s operaterima HT Mostar, Crnogorskim Telekomom, IPKO-m Kosovo, Ucom iz Armenije, a posebno su ponosni na višegodišnji ugovora s Telekomom Kosovo s kojim su suradnju započeli 2022., i koja se nastavlja, kaže Kovačević.

Usto, podsjeća, nedavno su potpisali novi trogodišnji ugovor s Crnogorskim Telekomom u području 4G/5G mreže. Njihov poznati R&D Centar, u kojem radi 1500 od ukupno 1800 softver developera, zadržao je vodeću poziciju u grupi Ericsson, što je dokaz tehnološkog liderstva kompanije, navela je Kovačević. Upravo taj, ali i drugi ekspertni centri, u 2023. ostvarili su 141,7 milijuna eura prihoda.

2920

stručnjaka zapošljava kompanija na početku ove godine

Teško do STEM stručnjaka
U prošloj su godini, treba spomenuti, zaposlili 200 novih stručnjaka pa Ericsson NT na početku ove broji ukupno 2920 zaposlenih, od kojih je 96 posto visokoobrazovanih i uglavnom mladih. Kovačević navodi da i dalje postoje izazovi u zapošljavanju STEM stručnjaka, ali oni su ipak nešto manji nego prethodnih godina.

Predsjednica Ericsson NT-a zaključuje da će u 2024. nastojati ojačati vodeću poziciju u mobilnim mrežama. “Dugoročno održivo i uspješno poslovanje temeljimo na snažnom liderstvu, izvrsnosti naših stručnjaka, inovativnim proizvodima, rješenjima i uslugama”, zaključuje Kovačević.

Komentirajte prvi

New Report

Close