Nakon pršuta i maslinovog ulja, Dežela 
s Hrvatskom zajednički štiti još jedan proizvod

Autor: Miroslav Kuskunović/Agrobiz , 07. lipanj 2017. u 14:15
Foto: Thinkstock

Promocijska aktivnost u slučaju zajedničke zaštite bit će globalno vidljivija, poručuju iz Slovenije.

Hrvatska i Slovenija zajednički su uputili zahtjev za zaštitu Istarskog maslinovog ulja na EU razini po okončanju one na nacionalnim, nakon što je u travnju prošao rok za žalbu u obje države. Postupak zaštite na EU razini koji bi mogao biti okončan za tri mjeseca.

“Nakon što smo zajednički zaštitili Istarski pršut, sada Istarsko maslinovo ulje, u postupku smo intenzivnih razgovora i dogovora proizvođača Hrvatske i Slovenije oko specifikacije te zajedničke zaštite Istarskog meda”, kaže Milan Antolović, pročelnik za poljoprivredu Istarske županije, koja s hrvatske strane vodi ovaj postupak.

Podrška s vrha

Tvrdi kako podršku za zaštitu proizvođači imaju od svojih ministarstava, a inicijativu za zajednički nastup kada je riječ o pršutu i maslinovom ulju pokrenuli su prije nekoliko godina slovenski ministar Dejan Židan i tadašnji hrvatski ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina. Ministarstvo poljoprivrede kao nadležno tijelo za provedbu postupka zaštite upoznato je sa zajedničkom zaštitom i sudjelovalo je u postupku postizanja sporazuma sa Slovenijom  te podržalo inicijativu hrvatskih i slovenskih proizvođača u zajedničkoj zaštiti naziva proizvoda “Istra”, oznakom izvornosti na razini EU.

“Ovo je još jedan primjer dobre međudržavne suradnje kada su u pitanju proizvodi koji se proizvode u graničnim područjima”, ističu u Ministarstvu.

Znakovita inicijativa

Iako su odnose Hrvatske i Slovenije posljednjih godina obilježili sukobi oko zaštite vina Teran, te spora oko Kranjske kobasice, ove inicijative ipak pokazuju kako dvije države više mogu dobiti na vrijednosti svojih proizvoda, krenu li u zajedničku zaštitu.

“Slovenski maslinari prihvatili su ideju zajedničke zaštite Istarskog maslinovog ulja znajući da to znači i veće količine maslinovog ulja i bolju promociju tog proizvoda u svjetskim okvirima”, kazala je ovih dana za slovenske medije Milena Bučar Miklavčič iz koparskog instituta za maslinarstvo.

Prema njezinim riječima, promocijska aktivnost u slučaju zajedničke zaštite bit će globalno vidljivija, omogućavajući istodobno očuvanje identiteta kako slovenskog, tako i hrvatskog dijela Istre.

 

Milan Antolović – 
pročelnik za poljoprivredu Istarske županije

Riječ je o prvom slučaju zaštite maslinovog ulja u kojoj će sudjelovati dvije države, a u maslinarskim krugovima odlično je prihvaćena

Riječ je o prvom slučaju zaštite maslinovog ulja u kojoj će sudjelovati dvije države, a zajednička zaštita u maslinarskim krugovima odlično je prihvaćena.

Nakon što Europska komisija odobri zajednički hrvatsko-slovenski zahtjev, maslinari s obje strane granice moći će svoje ulje deklarirati oznakom porijekla “Istra”.

Prihvatili modernizaciju

Time će Istra, po mišljenju struke jedna od najuspješnijih maslinarskih regija na svijetu, napokon dobiti formalnu zaštitu geografskog porijekla svog vrhunskog proizvoda.

Milan Antolović kaže kako Istra ima oko 5000 hektara pod maslinicima, dok Slovenija ima oko jednu trećinu od naših površina – oko 1500 ha. Istra proizvede oko 250 vagona maslinovog ulja, odnosno oko 2,5 milijuna litara, kaže Antolović.

Dodaje kako su Istarski maslinari prihvatili savjete da moderniziraju agrotehniku i tehnologiju proizvodnje i fokusiraju se na vrhunska maslinova ulja.

Zdravi plodovi, ranija berba, hladan postupak prerade u kratkom roku te čuvanje u najstrožim tehnološkim uvjetima, sve ovo uz klimatske preduvjete rađa vrhunski proizvod.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Maslinari s obije strane granice kupuju sadnice u Trstu, pa bi bilo smiješno svađati se oko talijanskih sorti lecccino,pendolino i drugih ! Ali kako smo vidjeli u slučaju terana i to je moguće!

New Report

Close