Nakon postolja, Lenac isporučio Ini i modul za plinsku platformu

Autor: Poslovni dnevnik , 18. kolovoz 2014. u 22:00
Lenac je započeo s poslom gradnje platforma još 1985./G. Kovačić/PIXSELL

Nakon dvije godine dovršena je gradnja 550 tona teškog modula za platformu IKA JZ, surađivali su s Talijanima.

Proizvodni modul (deck) platforme IKA JZ isplovio je u ponedjeljak iz riječkog brodogradilišta Viktor Lenac u pravcu plinskog polja u Sjevernom Jadranu prema kojem je dobio ime.

Na toj je lokaciji  već postavljeno postolje platforme, isporučeno u rujnu 2013. Prema riječima Stjepana Ivaniševića, rukovoditelja preinaka i off-shorea u brodogradilištu Viktor Lenac, proizvodni modul teži oko 550 tona. Svi radovi, koji su počeli prije dvije godine, obavljeni su u suradnji s talijanskom tvrtkom Rosetti Marino, koja je radila na projektu i nabavi opreme. Posao izgradnje postolja i modula, obavljen u kostrenskom brodogradilištu, vrijedan je deset milijuna eura.

Ivanišević je kazao da je izrada modula završena još u travnju ove godine, ali ga se tak sada isporučuje jer naručitelj INAgip tada nije bio spreman za njegov prihvat. Postavljanje modula na postolje trajat će oko mjesec i pol dana. Brodogradilište Viktor Lenac i tvrtka Rosetti Marino potpisali su u studenome 2012. ugovor o gradnji odobalnih proizvodnih plinskih platformi za naručitelja INAgip, zajedničku kompaniju Ine i talijanskog Enija. Ugovorom je uređena sigurna izgradnja jedne platforme i mogućnost izgradnje još jedne.

Postolje platforme je tipa tripod, a konstrukcija od tri glavne noge međusobno povezane razuporama. Sastavni dio konstrukcije su vodilice pilona, kroz koje se postolje pilonima veže na morsko dno, i vodilice konduktora. Procesni modul platforme sastoji se od tri palube na kojima je oprema za eksploataciju plina i ostala oprema za rad platforme. Brodogradilište Viktor Lenac počelo je s poslom gradnje platforma još 1985., a u posljednjih petnaestak godina u njemu su izgrađena postolja, proizvodni i stambeni moduli za 17 plinskih platforma u Sjevernom Jadranu, u okviru projekta kojeg su 1997. godine pokrenule Edina i INAgip.

Komentirajte prvi

New Report

Close