Nakon kulinarske radionice festival u Trilju završio koncertom Opće opasnosti

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 28. svibanj 2016. u 12:15
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Ognjenović je poznat kao kuhar koji vrijedno radi na očuvanju i na promicanju hrvatske kulinarske tradicije, što je energija kakva se upravo traži na festivalima poput ovog namijenjenog promicanju hrvatskih proizvoda.

Festival poduzetništva, obrta i OPG-ova doživio je u petak u Trilju svoje peto izdanje. Na poslovnom događanju u zajedničkoj organizaciji Večernjeg lista, Poslovnog dnevnika i 24 sata okupilo se 15-ak poduzetnika i OPG-ova, Branko Ognjenović je održao dvije kulinarske radionice a događaj je završio koncertom Opće opasnosti. 

Ognjenović je poznat kao kuhar koji vrijedno radi na očuvanju i na promicanju hrvatske kulinarske tradicije, što je energija kakva se upravo traži na festivalima poput ovog namijenjenog promicanju hrvatskih proizvoda. Ovaj vrsni gastronomski stručnjak i lice s malih ekrana u popodnevnim je satima održao kulinarsku radionicu na kojoj su najmlađi imali prilike naučiti više o zdravoj prehrani, dok su navečer svi okupljeni uživali u Svatovskom rižotu pripremljenom prema receptu sa 60 – godišnjom tradicijom. U pripremi rižota iskorišteno je preko 30 kilograma piletine, 10 kilograma luka, 15 kilograma riže, nekoliko litara bijelog vina i litra maslinovog ulja.

Djeca su se upoznala s konceptom zdravog doručka, koji sadrži zdrave namirnice poput posnog sira i puno povrća. „Doručku zbog ubrzanog načina života nekad posvećujemo premalo pažnje, a riječ je o najvažnijem obroku u danu. Najmlađe zapravo možemo potaknuti da si i sami slože zdrav obrok, samo im trebamo osigurati prave namirnice“, rekao je Ognjenović.

Svatovski je rižot pripremljen prema receptu, nastavlja, specifičnom za ovaj kraj koji se u nekoliko navrata borio s velikim siromaštvom. Posluživao se kao završno jelo svatovskih svečanosti, a pripremao se od onoga što se tada imalo na raspolaganju – kokoši, pivca, tuke. Naravno, tradicionalni recept je ovom prilikom Ognjenović dodatno oplemenio maslacem i vinom te parmezanom, ali oni koji su ga kušali kažu da ih je vratio natrag u djetinjstvo. To je ono zbog čega se Branko Ognjenović i pridružio Festivalu poduzetništva jer hrvatske poduzetnike želi podsjetiti da imaju autentične proizvode i okuse kojima svakog gosta mogu vratiti natrag u Hrvatsku. „Pogledajte soparnik recimo. Morska sol, maslinovo ulje i blitva – jelo nastalo u teškom siromaštvu a danas se nalazi na menijima poznatih restorana. Često nismo svjesni koja sve bogatstva imamo“, zaključio je Ognjenović. 

Recept za Svatovski rižot (za 20 osoba)

3 kokoši

1 kg riže

1kg luka

1 glavica češnjaka

1 vezica peršina

2 žlice domaće slatke paprike

sol,papar

domaća mast za dinstanje
kokošji temeljac za podlijevanje

Meso se očisti i odvoji do kosti, na vrelom ulju ili masti se isprži luk i češnjak. Namirnice je najbolje rezati na sitnije komade, a češnjak ne treba dugo pržiti. Nakon što luk postane staklenast, dodaje se meso koje se prži dok ne dobije zlaćanu boju. Dodaju se  navedeni začini te se podlijeva vinom ili jušnim temeljcem. Za dodatno bogatstvo okusa i onu svilenkastu mekoću okusa kakvu pravi rižot zahtijeva, pred kraj se u jelo umiješa i maslac. Rižot treba uvijek imati dovoljno tekućine kako bi riža postala mekana. Stari su ljudi pred kraj dodavali i sira iz mišine, a današnja domaćinstva koriste parmezan. 

Komentirajte prvi

New Report

Close