Nakon izbora za Europski parlament: Hrvatska u grupi ‘tradicionalista’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 28. svibanj 2019. u 09:41
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Hrvatska je jedna od nekoliko europskih država u kojima su tradicionalne, sistemske stranke odnijele pobjedu na izborima za Europski parlament, piše Večernji list, dodajući da nacionalna politička scena još igra veliku ulogu na euro izborima i u tumačenju njihovih rezultata.

Politička slika Europe nije unificirana – osim podbačaja radikala i populista te uspona zelenih u zapadnoj Europi, rezultati su pokazali da ne postoji jasni trend unutar Europske unije, već nacionalna politička scena još igra veliku ulogu kako na samim izborima, tako i poslije njih kad se rezultati tumače prvenstveno u nacionalnom okviru, navodi dnevnik.

Ističu da se Hrvatska tako našla u grupi "tradicionalista", odnosno država u kojima su stare i nekad apsolutno najjače političke snage, demokršćani i socijaldemokrati, koje gube primat i iz izbora u izbore bilježe slabije uspjehe i manje mandata u Europskom parlamentu, ipak odnijele veliku većinu.

HDZ i SDP, svaki s po četiri mandata, tako su Hrvatsku svrstali uz Bugarsku…, a tradicionalne stranke zasjele su na prva dva mjesta i u Nizozemskoj te u Švedskoj, navodi Večernji list.

Ističu kako trend gubljenja potpore tradicionalnih stranaka i traženja novog puta ipak nije rezultirao populističkim i radikalnim potopom, koji se predviđao. Rekordna izlaznost na europskoj razini "potopila" je radikale koji su se nadali da će, dobiju li više od 30 posto i udruže li se, moći kontrolirati ili opstruirati rad parlamenta, piše Večernji list.

Komentirajte prvi

New Report

Close