Nakon dvije godine mala poduzeća sjeverne i središnje Hrvatske zabilježila dobit

Autor: Ante Pavić , 13. veljača 2014. u 22:00
Više od 19 tisuća tvrtki zapošljava 173.529 ljudi, koji ostvaruju ukupno 103,6 milijardi kuna prihoda

Broj poduzeća povećao se u odnosu na 2008. godinu, no broj zaposlenih je smanjen za više od 10. 000.

Iako su srednja poduzeća i regiji Sjeverna i središnja Hrvatska koja prema metodologiji konzultantske kuće Bisnode uključuje sedam županija središnje Hrvatske, u 2012. godini zabilježili kumulativni gubitak od 14 milijuna kuna, pozitivna je vijest da su uspjeli značajno smanjiti minus koji je godinu ranije iznosio 165 milijuna kuna.

 

1,4mlrd.

kuna neto dobit je tvrtki u regiji

Mala poduzeća su zabilježila još bolji rezultat te su gubitak iz 2011. samo godinu kasnije preokrenuli u dobitak od 98 milijun kuna. Zagrebačka županija, Bjelovarsko-bilogorska županija, Međimurska županija, Karlovačka županija, Koprivničko-križevačka županija, Krapinsko-zagorska županija, Sisačko-moslavačka županija i Varaždinska županija tvore, prema Bisnodeu, regiju- prsten koja okružuje najsnažniji konglomerat Hrvatske – Grad Zagreb. U toj regiji djeluje 19.091 poslovni subjekt koji zapošljava ukupno 173.529 zaposlenih, odnosno 20,2 posto ukupnog broja radnika u Hrvatskoj. Njihov ukupni prihod od 103,6 milijardi kuna čini 16,5 posto ukupnog prihoda realnog sektora cijele Hrvatske. Tek kada se istakne njihova neto dobit od 1,4 milijardi kuna, vidi se jasan pozitivan odmak od prosjeka Hrvatske jer dobit tvrtki regije čini 37,6% ukupne dobiti svih poduzeća u Hrvatskoj.

 Osim toga, njihova je financijska pozicija nešto bolja od ostatka Hrvatske jer  trošak kamata u iznosu 1,5 milijardi kuna, koliko je iskazan u godišnjim financijskim izvješćima poduzetnika regije, predstavlja samo 10.4 posto kamatnih troškova na razini Hrvatske. Manji troškovi su posljedica niže stope financiranja iz vanjskih izvora što za posljedicu ima bolju likvidnost. U odnosu na pretkriznu 2008. godinu, broj poslovnih subjekata u 2012. godini povećan je za 2639, ali sliku ipak znatno kvari smanjenje zaposlenih za 10.655, uz 15,6 milijardi kuna manju dobit u odnosu na četiri godine ranije te 1,3 milijardi kuna dobiti manje.Regija se, što se tiče same dobiti, i dalje oslanja na velika poduzeća koja osim što generiraju 19,9 posto svih zaposlenih u cijeloj regiji i 35 posto ukupnih prihoda, ostvaruju ujedno i 94 posto sveukupne neto dobiti. Na području sedam županija djeluje 57 velikih poduzeća, od čega devet tvrtki ostvaruje prihode veće od milijardu kuna godišnje.

 

20,2posto

ukupnog broja radnika u Hrvatskoj u toj je regiji

Riječ je o Petrokemiji, Vindiji, Lidl, Boxmark Leatheru, PIK Vrbovcu, Porsche Croatia, Medical intertradeu, ABS Sisak i Koki. Gledajući po županijskoj podjeli, četiri milijardera dolazi iz Zagrebačke županije, troje iz Varaždinske i dva iz Sisačko-moslovačke županije. Od 57 velikih kompanija, devetoro je u 2012. ostvarilo gubitke. "Šesnaest velikih uspjelo je u trogodišnjem razdoblju od 2010. do 2012. godine zadržati visoku razinu kvalitete poslovanja što je potvrđeno time da se njihova bonitetna ocjena A u tom razdoblju nije smanjivala.", kaže Nikola Nikšić, direktor strateškog razvoja i analitike Bisnodea.  Osim toga, nastavlja Nikšić, neki od srednje velikih u regiji pokazuju da veličina pruža mogućnost da se dobro iskoristi sinergija organiziranosti i fleksibilnosti. Na području djeluje 312 poduzeća srednje veličine među kojima dominiraju trgovci, a po brojnosti se ističu i  metaloprerađivači, prehrambena industrija  i upravljanje vodnim blagom.

Oni koji su uspjeli poboljšati regionalnu statistiku jesu 18.722 malih poduzeća čiji je snažan rast dobiti omogućio da se i srednja i mala poduzeća mogu pohvaliti ukupnom dobiti od 84 milijuna kuna, što je mnogo bolje od prethodne dvije godine kada su gomilali gubitke. Štoviše,  60 posto malih poduzeća ostvarilo je dobitke, što je bolji rezultat od prosjeka Hrvatske u kojoj je 55 posto poduzeća poslovalo s dobitkom, ali i dalje je to lošije nego u pretkriznoj 2008. godini kada je 70 malih poduzeća bilo u plusu. U odnosu na trgovce koji su visoko rangirane prema broju subjekata, zaposlenih i prihodima, generatori neto dobiti kod malih i srednjih poduzeća bili su u 2012. metaloprerađivači i proizvođači pića. 

Komentirajte prvi

New Report

Close