Nakon četiri godine stečaja digli tvornicu iz pepela, traže i radnike

Autor: Poslovni.hr , 01. srpanj 2022. u 09:42
Foto: Pixabay

Bilo je 15, sad ih je 55

Bili su jedna od najvećih tvrtki u bivšoj državi i perjanica bjelovarskog gospodarstva. Ali Elektrometal je 2017. dočekala klasična hrvatska priča. Tvrtka u stečaj, a 150 radnika na cestu. No, nisu se svi predali. Dio tvrtke otkupio je bivši radnik i uz pomoć svojih nekadašnjih kolega ponovno tvornicu digao iz pepela, javlja RTL.

Bilo je 15, sad ih je 55. Radili su na strojevima starima sto godina, danas na najmodernijima. Gospodin Flegar je ovdje 18 godina.

“Ovo je veliki napredak, velika brzina, preciznost, uvjeti su poboljšani, modernija tehnologija”, poručuje Goran Flegar, radnik u tvrtki za proizvodnju vrata.

Samo četiri godine nakon stečaja i otkaza otvorila su im se sva vrata.

Njihova vrata su otporna na požare, provale, zračenja i metke. Na godinu ih proizvodu oko pet tisuća koja ne putuju samo u Hrvatsku nego i u Austriju i Njemačku.

Njihovi proizvodi još ne putuju u Ameriku, ali je u bjelovarsku tvrtku doputovao je Amerikanac.

­”Ja sam rođen u New Yorku, roditelji su mi inače iz Bjelovara. Ja sam tu došao zbog faksa i onda sam nakon faksa tražio posao i našao ga tu. Tu sam 5-6 godina i dosta mi je dobro”, kazao je Davor Jolić, inženjer mehatronike.

Dobro nije bilo stanje koje je novi vlasnik zatekao kada je kupio dio tvrtke u kojoj je nekoć i sam radio.

“Jedan zastario način proizvodnje, gdje se sve više manje ručno radilo, gdje je bilo puno ljudi, a mala produktivnost. S takvim stanjem se nismo mogli nositi na tržištu Hrvatske, a kamoli na europskom. Bilo je nužno napraviti novi prostor, nabaviti nove ljude, osvježiti cijelu ekipu. Uložiti u strojeve, uložiti u softver”, objašnjava Luka Iličić, direktor tvrtke.

Dio proizvodnje je ostao u starim prostorima, jer moderni i pametni strojevi ne mogu baš sve sami.

“Bilo je vrlo neizvjesno svi mi smo tražili mogućnost zapošljavanja na nekom drugom mjestu, jer je bilo neizvjesno. Ostali smo mi i naše znanje, a ovo staro smo zaboravili”, kaže Davor Špoljarić, radnik u tvrtki za proizvodnju vrata.

Rade za bolnice, banke, hotele i zapošljavaju nove radnike.

“Radnici su nam svima problem. Nedostaje nam bravara, montera na terenu, ali i inženjera, tko god je slobodan neka nam se javi”, tvrdi Iličić.

Jer, doslovno, vratili su se na velika vrata.

Komentirajte prvi

New Report

Close