Nakon A1 i Telemach diže cijene, u rujnu stižu 8,3 posto viši računi

Autor: Tanja Ivančić , 28. lipanj 2023. u 22:00
Foto: NEVA ŽGANEC/PIXSELL

I drugi telekom odlučio svoje usluge uskladiti s inflacijom.

Telemach Hrvatska drugi je telekom operator koji je odlučio u ovoj godini povisiti cijene za svoje pretplatnike i uskladiti ih s inflacijom. Učinit će to od 1. kolovoza, a cijene će povisiti 8,3 posto na iznose mjesečnih naknada tarifnih paketa.

Prvi uvećani računi stići na adrese privatnih i poslovnih korisnika tijekom rujna. Kada se radi o posebnim stavkama poput potrošnje minuta, poruka ili interneta te jednokratne naknade, rate za uređaje ne podliježu ovom povećanju cijena te, kako piše u obavijesti, na njih se ne primjenjuje indeksna klauzula.

10,8

posto iznosila je lanjska stopa inflacije, objavili su statističari

Samo uz penale
S obzirom na to da su telekomi koju posluju u Hrvatskoj – Hrvatski Telekom, A1 Hrvatska, Telemach Hrvatska i Iskon – početkom godine uveli u svoje opće uvjete poslovanja indeksnu klauzulu, time su dobili mogućnost da jednom godišnje usklade svoje cijene s prosječnom godišnjom inflacijom koju objavljuje Državni zavod za statistiku (DZS). DZS je objavio kako je lani prosječna inflacija iznosila 10,8 posto.

Uvođenjem indeksne klauzule telekomima je otvoren put za usklađenje cijena maksimalno do postotka inflacije, iako su neki kao gornju granicu postavili 10 posto. Loša vijest za pretplatnike telekoma jest da nakon što se usklađenje općih uvjeta odradi, više nitko nema mogućnost, zbog novih cijena temeljenih na inflaciji, bez penala raskinuti ugovor. Povećanje cijene temeljem indeksne klauzule smije se primijeniti samo jednom godišnje.

A1 Hrvatska već je “odradio” svoje poskupljenje, točnije od 1. srpnja povećavaju cijene za pretplanike 8,5 posto, dok je Telemach Hrvatska odlučio “kasniti” jedan mjesec. Kada se radi o HT grupi, odnosno HT-u i Iskonu, za sada nema najava kada će i koliko poskupjeti.

Premda je Adrian Ježina, predsjednik Uprave Telemacha, prije dva tjedna na druženju s novinarima kazao da će što duže pokušati amortizirati rastuće troškove bez primjene indeksne klauzule, ujedno je i dao naslutiti da će se poskupljenje dogoditi.

Iz A1 su za svoje poskupljenje kazali da su se na ovaj korak odlučili “zbog nekoliko godina nestabilnih tržišnih uvjeta, velikih izazova u poslovanju i visoke stope inflacije” prethodne godine. Dodali su da nisu podizali cijene usluga, koje su u sektoru komunikacija zadnjih godinu dana, prema DZS-u, porasle jedan posto. Indeks potrošačkih cijena, naime, u tom je razdoblju rastao za 11,9 posto, pri čemu su cijene energenata (troškovi struje, plina) rasli 14,7 posto, a ostale stavke poput hrane i pića još i više.

Predsjednik Uprave Telemach Hrvatska Adrian Ježina/R. Anić/PIXSELL

Neuspješni razgovori
Podsjetimo, početkom godine, pri uvođenju indeksne klauzule i najave ovogodišnjih poskupljenja, poprilično su se uzbunili i premijer Andrej Plenković, te potpredsjednik Vlade, te ministar prometa Oleg Butković, kao i ministar gospodarstva Davor Filipović. Tada su poručivali kako neće biti poskupljenja jer razgovaraju s telekomima, a kao svoj adut iznosili su mjere koje telekomi koriste, a odnose se na cijenu električne energije.

Te mjere tada su vrijedile do kraja ožujka, potom su produžene do kraja rujna. Na prvo poskupljenje u dijelu telekom usluga koje je prijavio A1, ministar Butković vrlo je iznenađeno reagirao, tvrdeći da će razgovarati s njima. Kako sada stvari stoje, vladajući nisu, bar ne uspješno, razgovarali ni sa A1 ni sa Telemachom.

Pozivi i internet, bilo fiksni ili mobilni, preduvjeti su za obavljanje većine poslova, te povezivost postaje važna poput električne energije ili goriva. Drugim riječima, to je kategorija koja pridonosi povećanju troškova za proizvode i usluge kojima je povezivost neizbježna. Koliko će ova povećanja cijena utjecati na inflaciju, tek će se vidjeti na budućim izračunima za drugo ovogodišnje polugodište. 

Komentirajte prvi

New Report

Close