Nakon 97 godina gasi se slavna hrvatska tvornica i postaje hotel

Autor: Poslovni.hr , 24. svibanj 2019. u 08:53
Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

Što se same zgrade na tri kata tiče, koja je iz doba Austro-Ugarske te je zaštićeno dobro i pod paskom konzervatora, ona će se u sljedeće dvije godine preurediti i prenamjeniti u hotel.

– Hrvatski brand tjestenine "Cetina" ostaje, sačuvali smo ga, kao i sva radna mjesta iz tvornice tjestenine. Dvadeset i dvoje radnika je zbrinuto, sve smo dogovorili – koncizan je bio Ivica Babić, vlasnik pekara i prodajnog lanca "Babić", na upit Slobodne Dalmacije prestaje li 1. lipnja tvornica tjestenice u Omišu s radom.

Naime, zgrada na samom istočnom izlazu iz grada na ušću Cetine, uz samu gradsku luku, prenamjenit će se u hotel i time staviti ključ u bravu tvornice koja je djelovala punih 97 godina.

– Nitko ne ostaje bez posla, nema otkaza. Zbrinuli smo sve radnike prema njihovim mogućnostima, nekoga kao vozača, prodavača, na mjestu održavanja. Imamo i dva zahtjeva za otpremninu, za što smo se isto pobrinuli – govori Babić o sudbini djelatnika koji su ostali raditi u sklopu tvornice koja je prije dvije godine, prodana Krunoslavu Šariću, no poznata i popularna dalmatinska "manistra" se nastavila proizvoditi. Sve do ovog lipnja.

– Strateškim partnerstvom osigurali smo da brand ostaje i dalje, no sada će se proizvodnja preseliti u Čakovec. Neophodna je bila optimizacija proizvodnje tjestenice, a uz to zgrada "Cetine" u Omišu bila je derutna, trebalo je velika sredstva uložiti u njenu obnovu ili tvornicu preseliti iz centra grada na primjerenije mjesto za prozvodni pogon – otkriva poslovanje čelnik lanca "Babić", zadovoljan što su uspjeli sačuvati i brand "Cetine" čiji su temelji "udareni" daleke 1922. godine, te radnicima osigurati nova radna mjesta.

Podsjetimo, Ivica Babić, vlasnik pekare "Babić", je 2004. godine od slovenskoga "Žita" kupio splitsku "Preradu", a skupa s njome i "Cetinu".

A što se same zgrade na tri kata tiče, koja je iz doba Austro-Ugarske te je zaštićeno dobro i pod paskom konzervatora, ona će se u sljedeće dvije godine preurediti i prenamjeniti u hotel

Komentari (1)
Pogledajte sve

Super. Bilo je i vrijeme.

New Report

Close