Nakon 57 godina gasi se kultna trgovina u centru Zagreba

Autor: Poslovni.hr , 01. veljača 2021. u 11:13
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Bilo je to mjesto gdje su napokon svi izbliza mogli vidjeti svoje idole.

Zatvara se najstarija prodavaonica ploča na ovim prostorima, a jedno od kultnih zagrebačkih mjesta tiho odlazi u povijest.

Ovo je priča o nekadašnjem Jugotonovom, danas Croatia Recordsovom – Music shopu u zagrebačkoj Bogovićevoj ulici koji je otvoren 1964. godine, sedamnaest godina nakon osnutka prve diskografske kuće Jugoton u bivšoj državi. Ova zagrebačka prodavaonica više od pola stoljeća bila je i ostala prva adresa za sve koji su htjeli kupiti novu ploču i slušati je kod kuće. Bilo je to mjesto gdje su napokon svi izbliza mogli vidjeti svoje idole. Otvorena je u vrijeme kad smo već imali prvu veliku glazbenu zvijezdu – Ivu Robića, čiji je prvi koncertni album “Jubilarni koncert” objavljen na vinilu 1965. godine – a nedaleko smješten hotel Dubrovnik počeo dobivati obrise kakve danas znamo, piše Jutarnji list.

Distributivnu mrežu Jugoton je pažljivo širio pa su nakon zagrebačke svoja vrata otvorile i beogradska te riječka prodavaonica glazbe (1969. godine), a od 1972. ovakve prodavaonice imali su svi veći jugoslavenski gradovi. Ploče i kasete proizvedene u zagrebačkoj Dubravi od tada su brzo dolazile do mladih koji su ih odmah mogli vidjeti, doživjeti i kupiti, bez čekanja da rodbina u Americi ili Italiji pošalje toliko željenu ploču.

Gotovo pedeset i sedam godina dućan glazbe u Bogovićevoj bio je prva i izravna veza do diskofila i onih koji su prvom kupljenom pločom postajali strastveni sakupljači ploča, a prodavaonica je vrlo brzo postala mjesto okupljanja i samih glazbenika.

– Kako ne! Ja sam se tamo znala nalaziti s Gabi Novak i Zdenkom Kovačiček – prisjeća se Tereza Kesovija, koja je, kažu nam iz Croatia Recordsa, bila prva zvijezda koja je svojim obožavateljima potpisivala album na promociji u Bogovićevoj.

– Mislim da se radilo o albumu “Stare ljubavi” iz 1976. godine što smo ga moj Đelo Jusić i ja, među prvim domaćim glazbenicima, dovršili u Abbey Road Studiju u Londonu. To su tada bila neka druga vremena, a zahvaljujući tadašnjem direktoru Jugotona Slavku Kopunu točno se znalo tko je zvijezda, a tko zvjezdica i nije se, kao danas, ni pomišljalo da se neka tek propupala tinejdžerica na bilo koji način uspoređuje s jednom Gabi – prisjeća se Tereza kojoj je žao što se zatvara legendarni dućan u Bogovićevoj.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Komentirajte prvi

New Report

Close