Nakon 14 godina u Rabu mogu privesti kraju projekt gradske radne zone

Autor: Darko Bičak , 06. veljača 2019. u 22:00
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Bespovratni novac za poduzetničke zone, ceste, mostove, vrtiće te obnovu javnih zgrada.

Grad Rab ulaže 14 milijuna kuna u svoju novu Poduzetničku zonu Mišnjak, a u zatvaranju financijske konstrukcije će im pomoći i 600 tisuća kuna potpore koju su dobili od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. Radi se o potpori iz projekta Razvoj otoka za koji je resorna ministrica Gabrijela Žalac jučer u Zagrebu dodijelila ukupno 17,4 milijuna kuna za 39 jedinica lokalne samouprave na hrvatskim otocima.

Otvorenje najesen

Kako je pojasnio Nikola Grgurić, gradonačelnik Raba, ovaj novac će biti iskorišten za uređenje vodovoda i odvodnje unutar zone Mišnjak.

“Projekt radne zone Grada Raba je započeo još 2005. no zbog raznih čimbenika se ozbiljno u posao krenulo tek 2016. Radi se o zemljištu veličine 11 hektara koje bi trebalo koncentrirati sve proizvodne i ostale djelatnosti koje su sada rasute po gradu i okolici. Još dogovaramo uvjete pod kojim ćemo iznajmljivati i/ili prodavati zemljište poduzetnicima, no očekujemo da će biti dovoljno mjesta za sve zainteresirane. Ova poduzetnička zona, koja je druga na otoku Rabu uz onu u Loparu, trebala bi otvoriti svoja vrata najesen ove godine”, kazao nam je Grgurić. Dodao je da su osim ovih sredstava Ministarstva regionalnog razvoja, aplicirali i za osam milijuna kuna na natječaju Ministarstva gospodarstva te očekuju da će im i taj novac osigurati otvaranje zone na vrijeme. Ministrica Žalac je ovom prigodom istaknula da je ovih 39 ugovora samo dio nastojanja ove Vlade da se poboljša život na otocima.

 

39 gradova

i općina na otocima je dobilo novac od nadležnog ministarstva

“Već smo proteklog tjedna, prilikom sjednice Vlade u Dubrovniku, dodijeli ugovore za južnodalmatinske otoke, a isto tako i nedavno prilikom boravka na Hvaru”, kazala je ministrica. Dodala je da je u zadnjih par godina zamjetan trend zaustavljanja opadanja broja stanovnika na otocima te da se bilježi i njihov rast.

Dogradnja klesarske škole

Iz ovog programa su općine i gradovi dobili između 250 tisuća i milijun kuna potpore za svoje javne projekte. Tako je Bol dobio novac za rekonstrukciju zgrade općine, Cres za izgradnju 1. faze prometnice na predjelu Melin, Hvar za popločenje kamenom postojeće betonske javne površine na rivi, a Jelsa za izgradnju mosta u Vrboskoj.

Murter i Okrug na Čiovu su dobili novac za izgradnju dječjih vrtića, a Pag za uređenje biciklističke staze. Općina Pašman će sanirati lukobran u naselju Mrljane, Postira na Braču će urediti svoj mjesni park, a susjedna im Pučišća trg u Humcu. Pučišća će dobiti novac i kroz ugovor Ministarstva sa Splitskom-dalmatinskom županijom za dogradnju klesarske škole.

Komentirajte prvi

New Report

Close