Nakon 10 godina sudovanja tajne snimke se ne priznaju

Autor: Ivana Jakelić/VL , 25. srpanj 2017. u 22:00
Pravosuđe puno nelogičnosti/Duško Jaramaz/PIXSELL

U nastavku procesa Gotovcu i Staniću izdvojeni dokazi koji su se uvažavali na tri suđenja.

Da je hrvatsko pravosuđe puno nelogičnosti i nije neka novost, a posljednji primjer koji ide u prilog toj tezi je ono što se nedavno dogodilo u nastavku suđenja Ivanu Gotovcu i Svjetlanu Staniću, optuženima u aferi Mali maestro, kolokvijalno poznat kao slučaj peka.

Njih se dvojica već 10 godina povlače po sudovima, zbog optužbi za primanje odnosno davanje mita. Sudi im se četvrti put, a prethodne tri presude, jednu osuđujuću i dvije oslobađajuće ukinuo je Vrhovni sud. I sada tri presude kasnije, sudsko vijeće zagrebačkog Županijskog suda, odlučilo je na zahtjev obrana, iz spisa kao nezakonite dokaze, izdvojiti snimke tajno snimljenih razgovora nastalih na temelju naloga suca istrage.

Riječ je o snimkama koje se u spisu cijelo vrijeme, koje su cijenjene kao dokaz prilikom donošenja ranijih presuda, te čije je izdvajanje kao nezakonitog dokaza isto sudsko vijeće odbilo u siječnju ove godine. Tada je sud smatrao da je riječ o zakonitom dokazu, no na tu su se odluku žalile obrane, a Vrhovni je sud ukinuo odluku nižeg suda zbog bitne povrede kaznenog postupka, vrativši je na ponovno odlučivanje.

Stoga sudu nije preostalo ništa drugo do da sukladno uputi Vrhovnog suda, ovaj put prihvati zahtjev obrane i izdvoji snimke tajno snimljenih razgovora kao nezakonit dokaz, uz obrazloženje da nalozi suca istrage, kojima je bilo odobreno prisluškivanje, nisu valjano i dostatno obrazloženi. Kako i na tu odluku USKOK ima pravo žalbe pa će se pravna trakavica u aferi Mali maestro nastaviti.

Komentirajte prvi

New Report

Close