Posao po mjeri
Zadovoljstvo zaposlenika

U ovoj struci rade najzadovoljniji zaposlenici u Hrvatskoj

Prema istraživanju, hrvatski radnici nisu posebno zadovoljni, ali niti pretjerano nezadovoljni trenutačnim poslom

Poslovni dnevnik
19. siječanj 2024. u 07:22
Foto: DAVORIN VISNJIĆ/PIXSELL

Poslom su najzadovoljniji visokoobrazovani građani, zaposleni u privatnim IT tvrtkama i radnici u Zagrebu, pokazao je Nacionalni indeks zadovoljstva zaposlenika, istraživanje portala MojPosao u kojem je lani sudjelovalo više od 2000 ispitanika.

Prema istraživanju, hrvatski radnici nisu posebno zadovoljni, ali niti pretjerano nezadovoljni trenutačnim poslom. Na skali od jedan do deset, prosječna ocjena na pitanje “Koliko ste zadovoljni svojim radnim mjestom?” iznosi 4,63, što ipak predstavlja blagi rast u odnosu na godinu prije kada je prosječna ocjena iznosila 4,59.

Žene su u nešto većoj mjeri nezadovoljne trenutačnim radnim mjestom u odnosu na muškarce, baš kao i stariji zaposlenici u usporedbi s mlađima. Tako 72% radnica u Hrvatskoj nije zadovoljno radnim mjestom (ocjena šest ili niže), dok isti stav dijeli 68% muškaraca.

Nadalje, trećina radnika rođenih nakon 1995. ističe zadovoljstvo poslom, u usporedbi s 28% zadovoljnih zaposlenika među starijim generacijama, pokazalo je istraživanje. Zaposlenici s višom stručnom spremom u pravilu su zadovoljniji od radnika nižeg stupnja obrazovanja.

Primjerice, 34% zaposlenih s visokom stručnom spremom (VSS) tvrdi da su zadovoljni trenutačnim poslom, pri čemu su dali ocjenu od 7 na više, dok tako razmišlja 27% radnika sa srednjom stručnom spremom (SSS).

Hrvatski radnici najmanje su zadovoljni vrednovanjem radnog mjesta u smislu plaće, ali i drugih beneficija te mogućnošću napredovanja.

New Report

Close