Najviše ulažu u aqua parkove, tematski na čekanju

Autor: Marija Crnjak , 11. travanj 2016. u 22:01
Vodeni park u Brtonigli/Duško Marušić/PIXSELL

Prema stupnju realizacije u Hrvatskoj zasad prednjače adrenalinski parkovi u prirodi.

Izgradnja zabavnih i tematskih parkova, uključujući i vodene parkove, spada u prioritete strategije turizma jer takve atrakcije privlače nove goste, povećavaju prihode i produžuju sezonu. Prema stupnju realizacije u Hrvatskoj za sad prednjače adrenalinski parkovi u prirodi, realizirano je par vodenih parkova van toplica, a za sad je najmanje takozvanih tematskih parkova, iako ima mnogo ideja.

 

9milijuna

eura uložila je Jadranka u vodeni park na Čikatu

U realizaciji je za sad najdalje otišla Istra, gdje je 2009. otvoren prvi hrvatski tematski park Dinopark u Funtani, posvećen dinosaurima. Od ljeta 2014. turistima je na raspolaganju tematski park Histria Aromatica vrijedan tri milijuna kuna, otvoren pred dvije godine u općini Bale. Iste godine u Brtonigli je otvoren i prvi hrvatski vodeni park Istralandia, investicija Branka Kovačića vrijedna deset milijuna kuna. Vodeni park na moru kod kampa Lanterna u Poreču pak drži tvrtka tvrtke AB original, a najnoviju i najskuplju investiciju u aquapark od oko 9 milijuna eura imala je lani lošinjska Jadranka u uvali Čikat.

Primorsko goranska županija i Lika imaju svoje adrenalinske parkove Kupjak i Rizvan City, koji funkcionira kao izletište. U Dalmaciji je također izgrađeno par adrenalin parkova Makarska i Dubrovnik (Sveta Ana na Poljicu). Kombinaciju zabavnog i aquaparka po uzoru na Gardaland na Krku želi otvoriti građevinska tvrtka GP Krk, i to na zemljištu u vlasništvu Krčke biskupije i krčkih franjevaca, a navodno već postoji dogovor za koncesiju. Za realizaciju bi trebalo mijenjati prostorne planove.

Ideja je mnogo, od poučnog parka Ruđer Bošković/Marin Getaldić, Fausta Vrančića u Šibeniku, potom parka 101 dalmatiner u Dugopolju, Winnetoulanda u zadarskom zaleđu, pa parka posvećenog tematici romana Prosjaci i sinovi Ivana Raosa. Nakon otvaranja muzeja Sinjske alke u planu je i otvaranje tematskog parka Sinjska alka čije bi sufinanciranje trebalo ići iz fondova EU. U Gradu Pazinu traže investitora za Inspirit Fantasy park.

Komentirajte prvi

New Report

Close