Ovo je strah broj 1 hrvatskih građana

Autor: Darko Bičak , 21. siječanj 2023. u 09:03
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Više od dvije trećine ispitanih poručuje da su OIE prioritet.

Hrvatske građane brine rast cijena energije te ih se čak 62% plaši da neće moći plaćati više troškove električne energije, pokazuje analiza koju je u devet zemalja Europe provela norveška državna tvrtka Statkraft, najveći europski proizvođač energije iz obnovljivih izvora.

Ukupno gledano, na razini svih zemalja uključenih u istraživanje, tri četvrtine ispitanika zabrinute su zbog negativnih posljedica klimatskih promjena te jedno od rješenja vide upravo u obnovljivim izvorima energije.

Više od dvije trećine (69%) smatra da bi razvoj obnovljivih izvora energije trebao biti prioritet s obzirom na probleme s klimatskim promjenama i opskrbe energijom.

Gotovo četvrtina ispitanih (23%) rekla je pritom da je njihova percepcija obnovljivih izvora energije (OIE) postala pozitivnija u posljednjih šest mjeseci, dok je ukupno stopa prihvaćanja vjetroelektrana, odnosno solarnih elektrana, sada na razini 80, odnosno 87%.

Zabrinutost zbog potencijalno višeg troška električne energije bila je, od svih ispitanih zemalja, najveća u Irskoj (86%) i Hrvatskoj (81%).

Upitani o cijenama električne energije, 81% građana u Hrvatskoj zabrinuto je zbog mogućeg iznosa računa za električnu energiju; 62% ispitanih misli kako možda svojom ušteđevinom neće moći “pokriti” očekivani rast cijena energije, dok je čak 85% mišljenja da se odavno trebalo više i ozbiljnije ulagati u OIE u Hrvatskoj.

85

posto ispitanih misli da se odavno trebalo više i ozbiljnije ulagati u OIE

Najviše okrivljujemo rat
Unatoč ovom pritisku rastućih cijena energije kojega građani osjećaju, 50% ispitanih u Hrvatskoj kaže kako zbog drugih izazova u životu nema vremena tražiti povoljnije opcije isporuke električne energije.

Ispitanici u Hrvatskoj pokazali su najveću zabrinutost među svim zemljama oko sigurnosti isporuke energije – 77% ispitanika izjavilo je kako je zabrinuto zbog pitanja sigurnosti opskrbe energijom. Pritom 56% ispitanika iz Hrvatske – ponovno najveći postotak među svim ispitanim zemljama – kaže kako ih je na takvo promišljanje i stav primarno potaknuo rat u Ukrajini; 79% građana tvrdi da su značajnije počeli promišljati temu energetike tek potaknuti tim ratom.

Hrvatska također prednjači po razini svijesti o izvorima električne energije – ispitanici u velikoj većini (87%) tvrde da znaju odakle dolazi njihova energija; to je ponovno najviši postotak u ovom istraživanju u svim zemljama. Arnaud Bellanger, menadžer Statkrafta za Hrvatsku, komentirao je rezultate istraživanja u Hrvatskoj riječima: “Ovi rezultati istraživanja pokazuju jasnu podršku javnosti razvoju čiste energije, pri čemu građani žele da Hrvatska brzo djeluje.

Uz povećanje kapaciteta proizvodnje obnovljive energije i smanjenje ovisnosti o fosilnim gorivima, hrvatski potrošači mogu biti dodatno zaštićeni od promjena na nestabilnom tržištu i rastućih troškova”.

Hrvatski građani itekako su svjesni problematike klimatskih promjena – 75% ispitanika u ovom je istraživanju reklo kako su zabrinuti zbog direktnih posljedica klimatskih promjena na njih i na njihovu obitelj.

Najviše ih brinu poplave, požari, toplinski valovi i porast razine mora (48%), utjecaj na zdravlje (42%), negativni utjecaj na cijene hrane (40%), utjecaj na staništa ljudi i životinja (39%) i nemogućnost planiranja budućnosti zbog ovih neizvjesnosti (23%).

Nejasni ciljevi i aktivnosti
Ali, u tom istraživanju, čak 93% građana Hrvatske kazalo je da nisu svjesni nikakvih specifičnih ciljeva i aktivnosti koje zemlja poduzima kako bi bila ugljično neutralna.

Ispitanici su podijeljeni oko toga tko bi primarno trebao rješavati problem: 36% građana kaže da ne osjeća nikakav pritisak niti poticaj da se sami suoče s tim problemom, dok ih je 31% njega vrlo svjesno i osjeća poticaj na djelovanje. Ispitanici u Hrvatskoj u velikoj su većini (75%) rekli da značajno širenje proizvodnih kapaciteta u području obnovljivih izvora energije mora postati prioritet širom Europe.

Trećina građana danas da kako na OIE, potaknuti tim krizama tijekom proteklih mjeseci, gledaju znatno povoljnije.

Komentirajte prvi

New Report

Close