Najveći šoping centar ostaje bez pet brendova

Autor: Saša Paparella , 19. prosinac 2016. u 09:19
Do svibnja odlaze Zara, Bershka, Massimo Dutti, Pull&Bear i Stradivarius

Iz Trgovačkog centra Zagreb poručuju kako je “poslovni odnos između zakupodavca i navedenih zakupaca nepromijenjen”.

Čak pet poznatih modnih brendova – Zara, Bershka, Massimo Dutti, Pull&Bear i Stradivarius – istovremeno je zakupodavcu poslalo obavijest o otkazu poslovnih prostora u zaprešićkom Westgate Shopping Centru.  Svi ti brendovi dio su grupacije Inditex, a obavijest su 11. studenog 2016. poslali vlasniku Westgatea, tvrtki Shopping Centar Zagreb (SCZ).

Otkazni rok traje šest mjeseci, što znači da će ti brendovi napustiti Westgate do sredine svibnja. Tih je pet zakupnika zajedno u najmu imalo 4012 metara četvornih u prizemlju trgovačkog centra, a Zara je kao zakupnik najvećeg poslovnog prostora (1955 metara četvornih) koristila i prostor na prvom katu trgovačkog centra. Od Erne Žganjar, voditeljice marketinga Westgate Shopping Cityja, dobili smo odgovor kako je "poslovni odnos između Trgovačkog centra Zagreb i navedenih zakupaca nepromijenjen, kao i kvadrature zakupljenih prostora. Također, vlasnička struktura Westgate Shopping Cityja ostaje ista do daljnjeg, a u slučaju promjena javnost će biti obaviještena. U ovoj smo godini iznajmili više od 12.000 kvadrata poslovnog prostora novim zakupcima, čime ukupna popunjenost poslovnih prostora prelazi 90 posto. U Westgateu nas u 2017. očekuju novi atraktivni brendovi poput Debenhamsa, Terranove, Pepca, Dogtas Exclusivea i drugih", odgovara Erna Žganjar.

 

102 milijuna

kuna prošle je godine iznosio gubitak SCZ-a

Rezultati poslovanja SCZ-a loši su od samog otvaranja Westgatea u studenome 2009. godine, što se poklapa s počecima ekonomske krize. Gubitak je 2011. dosegao gotovo 191 milijun kuna, a lani je iznosio 102 milijuna kuna, što je ipak bolje nego 2014., kad su rashodi bili četiri puta viši od prihoda. Oko 270 milijuna eura vrijedan projekt, što je daleko iznad njegove sadašnje vrijednosti, financirala je tvrtka EKZ Zagreb Entwicklungs GmbH, gdje su po 50 posto udjela imali austrijska investicijska grupa Focus Invest GmbH te Braunsberger Holding.Upitani za razloge napuštanja Westgatea, u Inditexu su nam odgovorili – "Prema pravilima korporativne politike nismo u mogućnosti komentirati Ugovore s našim partnerima, kao ni rezultate prodaje naših trgovina u trgovačkom centru Westgate".Sudeći po financijskim izvješćima, svi Inditexovi brendovi koji napuštaju Westgate na hrvatskom tržištu dobro posluju: Zara je lani imala 391 milijun kuna prihoda i 17,7 milijuna kuna dobiti, Pull&Bear 41,6 milijuna kuna prihoda i 1,6 milijuna kuna dobiti, Bershka 80 milijuna kuna prihoda i 4,6 milijuna dobiti, Massimo Dutti 43,7 milijuna kuna prihoda i 3,4 milijuna dobiti, te Stradivarius 43 milijuna kuna prihoda i četiri milijuna kuna dobiti.

Westgate se reklamira kao najveći hrvatski trgovački centar, sa 100.000 metara četvornih prodajnog prostora. Kupce se mamilo s 240 trgovina, 7250 parkirnih mjesta, izravnim priključkom na autocestu, s četiri besplatne autobusne linije, 18 gastronomskih objekata i dječjom igraonicom na 4000 metara četvornih. A trgovce se pokušavalo privući cijenom najma znatno nižim nego u drugim centrima. Ukupna površina zemljišta na kojem se nalazi Westgate je 226.000 metara četvornih.  U pripremnim je fazama trebalo otkupiti puno privatnog zemljišta, a zapelo je i s državnim.

Za rješavanje tih problema angažirana je lobistička tvrtka Magra, u vlasništvu Mate Granića, no iz toga je također nastao problem jer je njen vlasnik, nekadašnji ministar vanjskih poslova Mate Granić, za svoje usluge zatražio 500.000 eura honorara.  U dnevnom tisku tada je objavljeno i da su vlasnici austrijske tvrtke Braunsberger Holding, jednog od investitora u projekt, u Austriji i Hrvatskoj zbog Westgatea podigli kaznene prijave za milijunsku prijevaru. Tu se otvorila još jedna afera, jer su braća Braunsberger angažirala PR tvrtku Grizli komunikacije, blisku Mostu, a koja im je navodno obećala pomoći oko tog slučaja.

Kaznenu prijavu Austrijanci su podigli protiv suvlasnika Focus Investa, mahom najviđenijih članova austrijske poslovne zajednice kao što su nekadašnji direktor Bank Austria, Guido Schmidt-Chiari, ili Franz i Roman Rauch, čija obiteljska kompanija proizvodi sokove Happy Day. Jedini hrvatski državljanin među njima je arhitekt Otto Barić. Braća Braunsberger u projekt su ušla u prosincu 2005., kao vlasnici 50 posto udjela tvrtke EKZ Zagreb Entwicklungs GmbH, dok je Focus Investu pripalo drugih 50 posto. Braunsbergeri tvrde da su istisnuti dokapitalizacijom kojom je njihov udjel u projektu Westgate smanjen na svega 0,2 posto, dok drugi suvlasnici kažu da su ih isplatili. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

West Gate je propala stvar od samog početka, Austrijanci bi najradije prevarili crnog vraga i zato s takvima posluju..

New Report

Close