Najveći rast OVI indeksa radnih mjesta od listopada 2022. godine

Autor: Poslovni dnevnik , 11. travanj 2023. u 22:00
Potražnja za konobarima i kuharima na godišnjoj razini zapravo je u padu/G. Kovačić/PIXSELL

Prema desezoniranim podacima, OVI indeks je zabilježio i blago povećanje od 1,3 posto u odnosu na prethodni mjesec.

Indeks slobodnih radnih mjesta OVI za ožujak 2023. porastao je 12 posto u odnosu na isti mjesec lani, što je najveća godišnja stopa rasta zabilježena od listopada prošle godine, objavio je Ekonomski institut Zagreb, koji je istaknuo i robustan rast potražnje za radom u prvom ovogodišnjem kvartalu.

Prema desezoniranim podacima, OVI indeks je zabilježio i blago povećanje od 1,3 posto u odnosu na prethodni mjesec. Zbog visoke stope rasta u siječnju, rezultat za prvo tromjesečje upućuje na još uvijek robusnu stopu rasta od 5,3 posto u odnosu na posljednje tromjesečje 2022. godine, navedeno je u utorak.

U ožujku je prodavač bilo najtraženije zanimanje, na drugom mjestu su se našli konobari, a slijede ih kuhari, skladištari i vozači. Analitičari EIZ-a su pritom kao zanimljivost naveli da je potražnja za konobarima i kuharima na godišnjoj razini zapravo u padu.

Istaknuli su i da je najveće apsolutno smanjenje broja oglasa na godišnjoj razini u ožujku zabilježeno u zanimanjima programer i dizajner, dok je najveće povećanje opaženo kod prodavača i učitelja.

U odnosu na lanjski ožujak, značajnije se povećao udio oglasa u kojima se tražila srednja stručna sprema, s 30,3 na 34 posto, kao i udio oglasa u kojima se tražila visoka stručna sprema, sa 6,7 na 8,6 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close