Najveći rast autotržišta od 2008. godine

Autor: Sandra Mikulčić/VL , 27. srpanj 2016. u 13:57
Visoki rast prodaje bilježi i Hrvatska/Davor Puklavec/PIXSELL

U šest mjeseci u Europi prodano 8,09 milijuna novih automobila, 9,1 posto više.

Europsko tržište automobila prvo polugodište ove godine zapisat će kao najizdašnije od 2008. godine, zadnje prije krize koja je automobilsku industriju bacila na koljena.

 U prvih je šest mjeseci u Europi ukupno prodano 8,09 milijuna novih automobila, što je na polugodišnjoj razini rast od 9,1 posto, u odnosu na 7,42 milijuna automobila iz prvih šest mjeseci prošle godine. Iako lipanj – u odnosu na 15 posto rasta iz svibnja – sa 6,5-postotnim rastom prodaje ukazuje na usporavanje, razloga za optimizam itekako ima.  Ukupan uzlazni trend čvrsto podupiru snažnija tržišta, novi proizvodi i zahtjevniji kupci koji su (opet) spremni dati konkretan novac za proizvod kakav žele.

Pokazuju to podaci analitičke tvrtke Jato Dynamics. Po postotku rasta, u lipnju je Hrvatska s 32 posto više prodanih automobila nego u lipnju 2015. skočila na drugo mjesto. Na ljestvici rasta u čitavom polugodištu također smo među prvih 10 zemalja, ali na sedmom mjestu, s 21 posto boljom prodajom novih automobila nego u istom razdoblju lani. Velika Britanija je, očekivano, nakon referendumske odluke o izlasku iz Europske unije zabilježila pad tržišta automobila.

Komentirajte prvi

New Report

Close