Najveći osiguravatelj u Hrvatskoj uvodi veliku novost – procjena štete u manje od tri minute

Autor: Ana Blašković , 14. studeni 2023. u 13:35
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

“U zadnje tri godine uložili smo u digitalizaciju više od 33 milijuna eura, a rješenje koje danas predstavljamo još je jedan veliki iskorak koji donosimo na hrvatsko i europsko tržište.”

Croatia osiguranje, najveći osiguravatelj u Hrvatskoj, uvodi automatiziranu procjenu šteta na motornim vozilima baziranu na umjetnoj inteligenciji koja će procjene raditi u manje od tri minute. Investicija u tzv. procjenilište za štete, tri kamere, rotacijsku platformu koja vozilo okreće za 360 stupnjeva te informatička rješenja za kalkulacije, vrijedna je 400.000 eura.

Cijeli proces od prijave do izlaska s platforme, pri čemu vozač ne treba ni izlaziti iz vozila, bit će skraćen pet puta u odnosu na klasične procjene. Od ulaska u zgradu, prijave putem QR koda do izvida štete koja korisniku osiguranja stiže elektroničkom poštom, može potrajati između šest i osam minuta, najavljuju u Croatia osiguranju.

“U zadnje tri godine uložili smo u digitalizaciju više od 33 milijuna eura, a rješenje koje danas predstavljamo još je jedan veliki iskorak koji donosimo na hrvatsko i europsko tržište. Želimo osigurati da naši klijenti u najkraćem roku dobiju najkvalitetniju uslugu, a tehnologija nam danas to omogućuje”, rekao je predsjednik Uprave Davor Tomašković.

“Iskorak u digitalnu procjenu izvjesno će dijelom eliminirati ljudski faktor u procjenama, no u planu nije smanjivanje broja procjenitelja, a ne očekuje se ni značajan efekt na iznos likvidiranih šteta”, rekao je Poslovnom dnevniku član Uprave Vančo Balen.

Do kraja rujna ove godine Croatia je zabilježila 203,7 milijuna eura nastalih šteta, 45 milijuna eura više nego u istom lanjskom razdoblju, od čega se 202 milijuna eura odnosi na štete iz segmenta neživotnog osiguranja.

Projekt implementacije AI platforme u prijavu i procjenu šteta realiziran je u godinu dana, a uz stručnjake iz CO-a, izradi su sudjelovali tehnološke kompanije Solera, Alfa-Kov, Avitech te I.B. tehnologije.

Od 12,6 milijardi kuna (1,6 milijardi eura) bruto premije koju su u 2022. naplatila sva društva koja posluju u Hrvatskoj, Croatia je zaračunala 3,06 milijardi kuna  (406 milijuna eura), gotovo 25 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close