Najveći igrači otkrivaju kako su katapultirali tržište automobila

Autor: Darko Bičak , 26. rujan 2017. u 08:02
Tržište je zasićeno vozilima i novim rent-a-car kućama pa je cijena usluge puno niža nego prije/Thinkstock

Jačanjem konkurencije dolaskom stranih franšiznih kuća, te rastom postojećih rent-a-car agencija stvorena je impozantna brojka vozila u flotama.

Prodaja novih automobila posljednjih godina bilježi osjetan rast, dok stručnjaci istodobno upozoravaju da je standard građana ne prati takav trend. Konkretno, u sedam mjeseci ove godine je prodano 36.276 novih vozila, a što je rast od 21 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Dubljom analizom statistike dolazi se do činjenice da većina novoprodanih automobila zapravo odlazi na rent-a-car kuće te, manjim dijelom, i javne nabavke države, jedinica lokalne samouprave i javnih tvrtki. 

Rastu od krize
Generalno je zaključak da je ovaj trend prisutan u Hrvatskoj od 2008. godine, odnosno od početka krize kad je naglo pala potražnja stanovništva za novim osobnim automobilima, a što su autokuće pokušale nadomjestiti sve dostupnijim vozilima za rent-a-car kuće. Isto tako, otvaranje tržišta izvoza rabljenih vozila ulaskom Hrvatske u EU, kao i velik rast turističkog sektora, dovelo je do ekspanzije na rent-a-car tržištu koje se od 2013. godine s cca 9000 vozila u vrhuncu sezone povećalo na ovogodišnjih oko 18.000 vozila.

 

Dobrilović

Otvaranje tržišta izvoza rabljenih vozila i rast turizma dovelo je do ekspanzije na rent-a-car tržištu koje se od 2013. s cca 9000 vozila povećalo na ovogodišnjih oko 18.000.

Sve to ukazuje da je tržište zasićeno vozilima i novim rent-a-car kućama, što za rezultat ima puno nižu cijenu usluge nego je to bilo prije koju godinu. Ipak, kako kaže Krešimir Dobrilović, direktor tvrtke Carwiz – najnovijeg igrača na našem rent-a-car tržištu, taj podatak ne treba gledati kroz negativnu konotaciju, već kroz činjenicu da jačanjem tržišta profitiraju krajnji korisnici. Najam vozila je svojom lakom dostupnošću i prihvatljivim cijenama prestao biti bauk i postao je sistem usluge kroz iznimno čestu uporabu. 

 

21 posto

porasla je u prvom dijelu godine prodaja novih vozila

Zazivaju jaču regulaciju
"Zadnjih godina su na tržište stigli i oni koji znaju i hoće poslovati pod svim zakonitostima ove djelatnosti, ali nažalost i oni kojima je to usputna djelatnost u kojoj su vidjeli mogućnost brze i lake zarade. Nadam se da će se tržište dodatno regulirati s uvrštenjem rent-a-car djelatnosti u segmentu turizma i u novim izmjenama zakona o pružanju usluga u turizmu koji je u pripremi u suradnji s  koordinacijom pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca. Kao djelatnost gdje je pogotovo strani gost prvi doticaj s Hrvatskom, osobno smatram da je izuzetno bitan taj osjećaj kojeg naša branša daje turistu", pojašnjava Dobrilović. U Oryx rent-a-caru, svjesni su koliko njihov sektor utječe na prodaju novih automobila u Hrvatskoj te procjenjuju da, posebno u prvoj polovici godine, više od polovice ukupne nabave osobnih vozila odlazi na rent-a-car.

"Pogledate li rezultate kupovine samo fizičkih osoba u prvih šest mjeseci prema istraživanju Promocije plus, vidljivo je da na fizičke osobe otpada oko 8600 vozila. S obzirom na to da je uvijek do sada prva polovica godine bila jača nego druga, može se otprilike projicirati i završetak godine. A ta mala brojka fizičkih osoba nam svakako puno govori o tome koliko je velik utjecaj rent-a-cara u ukupnom tržištu", ističe Žaklina Trbović, članica Uprave Oryx rent-a-cara. U Fleet rent-a-caru, kojem je na čelu Matko Bolanča, također ističu snažan utjecaj ove industrije na ukupan broj prodanih vozila.

 

Babić

Budući da rent-a-cari kupuju oko 70% svoje flote na relativno kratka razdoblja, to za tržište znači da se svake godine samo iz ove industrije dobiva 10.000 rabljenih vozila na kraju sezone.

"Jačanjem konkurencije, dolaskom stranih franšiznih kuća, te dodatnom ekspanzijom postojećih rent-a-car agencija stvorena je impozantna brojka vozila u flotama. Samim time se posljedično dešavao rast poslovanja auto kuća u Hrvatskoj u sferi prodaje novih vozila. Teško je predvidjeti kakav trend nas očekuje u nadolazećim godinama. Pozitivno je što je interes za Hrvatskom kao turističkom destinacijom iznimno izražen na globalnom planu. Kako se posljednjih godina mijenjaju trendovi, navike i potrebe turista koji nas posjećuju, u Fleetu očekujemo jačanje potreba rent-a-car usluga, te s naše strane dodatnih akvizicija novih vozila.

Ipak, prema najavama nekih subjekata na domaćem tržištu, isti bi mogli imati drugačiji pristup kod naručivanja flota za iduću godinu. To znači da bi se moglo desiti zadržavanje trenutnih količina postojeće flote što bi u tom slučaju značilo smanjenje nabavke novih vozila. Svakako treba naglasiti kako je sve veći broj klijenata rent a car usluga ekološki osviješten i znaju što žele, te u sve većoj mjeri izbjegavaju vozila s povišenom emisijom CO2. Bit će zanimljivo pratiti razvoj situacije na tržištu u nadolazećim sezonama", ističe Matko Bolanča, predsjednik Uprave Fleeta. Na njegovom tragu su i u Ridecaru, kojeg vodi direktor Marijan Babić. 

 

37,2 tisuće

novih automobila prodano u sedam mjeseci ove godine

'Buy-back' model
Rent-a-car industrija u Hrvatskoj ima vrlo značajan utjecaj na rast prodaje novih vozila, što je pogotovo vidljivo u protekle tri godine tijekom kojih je broj tvrtki doživio veliki rast te zauzimaju sve veći udio u ukupnoj prodaji automobila. Osim sezonskih potreba za vozilima za iznajmljivanje, koje su prirodna posljedica turizma, sve više pojedinaca, ali i društava u Hrvatskoj prepoznaje prednosti kratkoročnog i dugoročnog najma vozila naspram tradicionalne kupovine. Većina rent-a-car tvrtki uglavnom kupuje vozila prema buy-back modelu, što se odnosi na kupovinu na kraće periode, maksimalno šest mjeseci tijekom trajanja sezone, a nakon toga se vozila prodaju dalje i izvoze u europske zemlje.

Budući da rent-a-cari kupuju oko 70 posto svoje flote na relativno kratka vremenska razdoblja, to za tržište znači da se svake godine samo iz ove industrije dobiva 10.000 rabljenih vozila na kraju sezone. Rent-a-cari u stvari apsorbiraju veliku količinu novih vozila na početku sezone i ponovno prodaju veliki broj rabljenih vozila kad se sezona završi", naglašava Babić. Procjenjuje da stanje globalnog tržišta nema kratkoročni utjecaj na našu industriju, ali će dugoročno sigurno donijeti promjene.

 

Bolanča

U Fleetu očekujemo jačanje potreba rent-a-car usluga, te s naše strane dodatnih akvizicija novih vozila. Ipak, prema najavama nekih subjekata, isti bi mogli imati drugačiji pristup kod naručivanja flota za iduću godinu.

"Trenutni je broj vozila na hrvatskom tržištu veći od postojeće potražnje, zbog čega je moguće da dođe do manjka novih vozila zbog nemogućnosti eventualnog izvoza ili da dođe do rasta ponude novih vozila na hrvatskom tržištu budući da su pojedini brendovi vozila obavezani na prodaju novih vozila na tržištima istočne Europe. Promjene na tržištu definitivno vidimo kao priliku za napredak i razvoj, jer ono što je sigurno jest da će potražnja za uslugom najma vozila nastaviti rasti paralelno s rastom svijesti tržišta o prednostima najma nad kupovinom, te se procjenjuje da će do 2020. godine većina flota u Hrvatskoj biti u vlasništvu rent-a- car društava", kaže Babić.

Liderska 'desetka'

Tržište teško oko milijardu kuna 
Iako se zbog nesređenog tržišta i raznih statistika gotovo nemoguće utvrditi koliko rent-a-car kuća djeluje na hrvatskom tržištu, tu je 10-ak ozbiljnih igrača, a koji su i članovi Rent-a-car koordinacije Hrvatske udruge poslodavaca koja je osnovana 2014. godine. S obzirom na nedostatak preciznijih podataka o broju tvrtki i njihovoj floti, procjene su da ovo tržište vrijedi između pola i jedne milijarde kuna godišnje. No, ukupni učinak ovog sektora na nacionalno gospodarstvo je puno veći. Već se godinama spekulira o mogućnosti da veliki globalni igrači poput Hertza, Sixta, Avisa ili Budgeta, koji su uglavnom već na neki način prisutni na hrvatskom tržištu, preuzmu veće i manje domaće tvrtke i tako konsolidiraju sektor i standardiziraju uslugu.

Komentirajte prvi

New Report

Close