Iz vedra neba: Najveći ‘igrači’ iznenada iznijeli velike planove

Autor: Bernard Ivezić , 07. studeni 2019. u 14:00
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Obljetnica grupe TIS pretvorila se u pozornicu za najavu velikih planova.

Proslava 30 godina poslovanja jednog od najvećih hrvatskih izvoznika softvera – TIS grupe, koja se u srijedu održala u satiričkom kazalištu Luda kuća u Zagrebu, pretvorila se nesvakidašnju salvu ozbiljnih najava vodećih telekomunikacijskih, bankarskih i državnih IT kompanija. Najavljivalo se sve od datuma potpune digitalizacije najvećeg telekoma u državi – HT-a, preko jačanja uloge PBZ-a u digitalnoj transformaciji jedne od 15 najvećih europskih banaka, njegove vlasnice Intese Sanpaolo. Obznanjen je i točan datum početka rada najvećeg državnog IT projekta u Hrvatskoj ikad, Centra dijeljenih usluga APIS IT-a, a iz Fine su izašli planovi o nadogradnji SEPA-e s instant paymentom ili plaćanjem s IBAN-a na IBAN, što će iz temelja izmijeniti platni promet u Hrvatskoj, kao i daljnji planovi po pitanju e-računa.

Prvo se na pozornici domaćin, TIS grupa pohvalila da joj je nakon osam godina Velika Britanija sad pojedinačno najveće tržište na kojem posluje. Dženan Lojo, član Uprave TIS grupe, predsjednik Uprave TIS OIS-a i dopredsjednik CISEx-a naglasio je da su to postigli ugovorivši poslove za najveće banke u Velikoj Britaniji, uključujući prve četiri: Barclays, HSBC, Lloyds Banking i The Royal Bank of Scotland.

“Radimo za 610 najvećih banaka u Velikoj Britaniji, uključujući četiri najveće koje upravljaju sa 75% tekućih računa u toj državi i više od 80% računa korporativnih klijenata, a prisutni smo i izvan financija”, kaže Lojo. Dodaje da im je drugo “top” tržište Bliski Istok. TIS grupa radi za najveću financijsku instituciju u Saudijskoj Arabiji Riyad Bank, a tek nakon toga im je po vrijednosti poslova hrvatsko i regionalno tržište. Inače, TIS grupa je lani, prema podacima iz konsolidiranog izvješća na Fini, imala prihod od 31,6 milijuna kuna i neto dobit od 1,6 milijuna kuna.

Uz veleposlanika Velike Britanije Andrewa Stuarta Dalgleisha sve su to pratili neki od najvećih i najdugotrajnijih TIS-ovih korisnika u Hrvatskoj. Među inima, član Uprave i direktor ICT-a HT-a te predsjednik HUP ICT-a Boris Drilo, član Uprave PBZ-a Draženko Kopljar, predsjednik Uprave APIS IT-a Saša Bilić i direktorica Sektora komercijalnih digitalnih rješenja u Fini Andreja Kajtaz.

Boris Drilo, član Uprave HT-a za tehniku nije ušao u detalje kako surađuju s TIS grupom, ali je dao do znanja da bi HT već do kraja iduće godine mogao biti prvi telekom u Hrvatskoj koji će cijeli promet vrtjeti na softveru u podatkovnim centrima. “HT već 50 posto telekom prometa ‘vrti’ na virtualiziranoj infrastrukturi, a do kraja 2020., najkasnije u 2021. sve će se vrtjeti na virtualiziranom okruženju”, kaže Drilo.

Uspostava te infrastrukture, s optikom do kuće (FTTH), pretpostavka je za punu komercijalizaciju TeraStreama, strateškog projekta Deutsche Telekoma koji se za cijelu DT grupu testirao upravo u Hrvatskoj. TeraStream, naime, omogućuje surfanje brzinom 1Gbit/s kao standardnu uslugu. Drilo je dodao da je dio tih planova da HT napravi vlastitu pristupnu točku za Microsoftov cloud, Azure, kao i da želi transakcije s korisnicima prebaciti u online domenu. Pohvalio se da njihovu mobilnu aplikaciju, koja omogućuje i podmirivanje računa za telekom usluge, već upotrebljava 200.000 korisnika.

Draženko Kopljar, član Uprave PBZ-a istaknuo je da je njima TIS grupa jedan od rijetkih vanjskih razvojnih partnera. “Prije 21 godinu smo rekli da želimo razvoj raditi interno pa tako danas zapošljavamo u Hrvatskoj 450 inženjera, imamo najveći tim za primjenu umjetne inteligencije od svih banaka u Hrvatskoj i nositelj smo digitalne transformacije za svih 12 tržišta na kojima posluje Intesa Sanpaolo”, kaže Kopljar. Dodaje da će matični Intesa holding, zbog tih uspjeha, kroz tjedan-dva u Zagrebu otvoriti novu kompaniju isključivo za digitalnu transformaciju cijelog holdinga. “Iz PBZ-a će u novu kompaniju prijeći 70 inženjera i još ćemo zaposliti njih 30”, kaže Kopljar.

Saša Bilić, predsjednik Uprave APIS IT-a najavio je da 25. studenog kreće dugo očekivani, najveći državni IT projekt Centar dijeljenih usluga. Pretpostavka tog projekta je nedavni dogovor premijera Andreja Plenkovića i zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića da država preuzme svih 100 posto udjela u APIS IT-u. “Plan je da 25.11., kad i mi slavimo svoj jubilej, krene u rad državni cloud, tzv. projekt Centra dijeljenih usluga”, kaže Bilić.

Dodaje da će APIS IT, uz redovne poslove, za predsjedanje EU, Carinu i Poreznu te izbore, odraditi i još jedan veliki projekt. “U travnju 2020. Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku lansirat će dječju karticu, a da bi sve to odradili trebaju nam mladi i partneri poput TIS grupe”, kaže Bilić.

Andreja Kajtaz, direktorica Sektora komercijalnih digitalnih rješenja u Fini kaže da je TIS grupa bila važna za postavljanje nacionalnog platnog sustava. “Sada radimo na SEPA Instant Paymentu, koji će omogućiti prijenos novca u 10 sekundi, zatim na prihvaćanju međunarodnih e-računa. Od 1.7. razmijenjeno je 1,7 milijuna e-računa od strane 30.000 subjekata preko 16 posrednika, i tu se sada otvara prostor za poslove big data analitike i e-arhiva. Konačno, otvorili smo 5 razvojnih centara izvan Zagreba i planiramo nove”, zaključuje Kajtaz.

Komentirajte prvi

New Report

Close