Najveći dioničar Luke Rijeka izgubio spor protiv AZ-a

Autor: Jadranka Dozan , 20. listopad 2020. u 22:00
OT Logistics trenutno izravno drži 27,3 posto udjela, a posredno kontrolira još nekih osam-devet posto

Realno je očekivati da će se u razdoblju koje slijedi intenzivitrati aktivnosti vezane uz vlasničke odnose.

Luka Rijeka ove godine bilježi rast prometa u odnosu na prošlu godinu, kad je došlo i do smjene Uprave, no vlasnički odnosi i dalje su napeti.

OT Logistics, poljska kompanija koja je proteklih godina u Hrvatskoj poznata kao najveći pojedinačni dioničar Luke Rijeka, izgubila je arbitražni spor koji je u lanjskom kolovozu pokrenula protiv Allianz ZB-a.

Informaciju o pravorijeku Stalnog arbitražnog sudišta pri Hrvatskoj gospodarskoj komori OTL je objavio ovih dana na Varšavskoj burzi. Za poljskog operatera to znači samo dodatne probleme, a ishod arbitraže nameće i pitanje budućih vlasničkih odnosa u Luci Rijeka.

Put opcije

Prema arbitražnom pravorijeku, ništavnim je ocijenjeno OT-ovo jednostrano raskidanje međudioničarskog ugovora s društvom za upravljanje AZ mirovinskim fondovima sredinom prošle godine.

Tim potezom poljska je kompanija napravila manevar kojim je pokušala preduhitriti aktiviranje tzv. put opcije za nešto više od dva milijuna dionica Luke u vlasništvu AZ fonda, koje su zbog nezadovoljstva načinom upravljanja riječkom kompanijom tada najavljivali iz Allianz ZB-a.

OTL je za raskidom ugovora posegnuo netom prije isteka razdoblja koje je dioničarskim ugovorom s kraja 2017. bilo utvrđeno za eventualno iskorištenje “put opcije”, i to po cijeni od 60 kuna za dionicu. No, kako ju je uprava AZ fondova ipak aktivirala unutar zadanoga roka, poništenje raskida dioničarskog ugovora znači da sad OTL-u “visi” obveza teška oko 122 milijuna kuna.

Budući da se zbog preinvestiranja poljska kompanija već neko vrijeme bavi vlastitim planom oporavka, to je za nju ozbiljna prijetnja.

Tako se i u polugodišnjem izvješću među rizicima bankrota – uz poremećaje u provedbi plana oporavka – navodi i rizik nepovoljnog rješavanja arbitražnog spora, tj. eventualna obveza da otkupi sve dionice Luke Rijeka koje posjeduje Allianz ZB.

Pozivaju se na dvosmislenost

Uprava poljske kompanije na čelu s Konradom Hernikom u burzovnoj objavi ističe da je zbog “dvosmislenosti pravnih tumačenja o opsegu potencijalnih pravnih i financijskih posljedica” naručilo odgovarajuća pravna mišljenja u cilju zaštite interesa društva.

Osim toga, kažu, planiraju započeti pregovore s AZ-om u vezi s uvjetima potencijalnih namirivanja mogućih obveza, kao i novih pravila suradnje u okviru Ugovora.

Što će donijeti novi razgovori, ostaje vidjeti, no evidentno je da je u proteklom razdoblju povjerenje među glavnim dioničarima uvelike narušeno. S druge strane, u Allianz ZB-u zasad s tim u vezi nemaju komentara.

Iz OT-a su, pak, i nedavno isticali kako se i u budućnosti vide u Luci Rijeka te kako nemaju namjeru prodavati svoje dionice. OT, naime, trenutno izravno drži 27,3 posto udjela, a posredno kontrolira još nekih osam-devet posto.

Istodobno, kako u riječkoj kompaniji 25,02 posto udjela drži i Republika Hrvatska, i resorni ministar Oleg Butković dosad se više puta očitovao o tome kako vidi ulogu poljskog investitora i način na koji je menadžirao najvećim koncesionarom za prekrcaj suhih tereta na području riječke luke. U većini tih izjava izražavao je nezadovoljstvo.

Računajući i dionice Luke u portfeljima AZ fondova (15 posto OMF-a plus 1,6 posto u dva dobrovoljna fonda) te PBZ-CO-a (7,6%) OTL danas očito upravljački nema većinu, ali je za strateške odluke i dalje nezaobilazan.

S obzirom na nezavidnu situaciju i izazove s kojima se suočava poljska kompanija, posebice nakon arbitražnog pravorijeka, realno je očekivati da će se u razdoblju koje slijedi intenzivitrati aktivnosti vezane uz vlasničke odnose. S kakvim ishodom, prerano je govoriti.

Komentirajte prvi

New Report

Close