Najveća ulaganja u povijesti Hrvatskog Telekoma uz rast prihoda od 5,7 posto i EBITDA-e za 5,3 posto

Autor: Poslovni.hr , 23. veljača 2024. u 11:19

Prihodi Hrvatskog Telekom lani su rasli 5,7 posto u odnosu na 2022. godinu. Najveći teleoperater u zemlji ostvario je neto dobit od 132 milijuna eura i to uz rekordna ulaganja u povijesti kompanije koja su iznosila 361,4 milijuna eura.

Kao rezultat snažnog komercijalnog zamaha i pozitivnih poslovnih kretanja, Hrvatski Telekom je u 2023. godini zabilježio rast prihoda od 5,7 posto u odnosu na prošlu godinu, zahvaljujući dobrim rezultatima u segmentima privatnih i poslovnih korisnika, objavili su iz najvećeg domaćeg teleoperatera.

“Unatoč inflacijskim i konkurentskim pritiscima, HT je uspješno ograničio rast operativnih troškova na 4,8 posto u odnosu na prošlu godinu, uz daljnju transformaciju modela poslovanja i troškovnih inicijativa za povećanje učinkovitosti. To je, sa snažnim komercijalnim zamahom, pridonijelo rastu prilagođene EBITDA-e nakon najmova od 5,3 posto u odnosu na prošlu godinu”, ističe se u priopćenju.

Neto dobit iznosila je 132 milijuna eura, u prvom redu zahvaljujući jednokratnim stavkama i dobrim rezultatima EBITDA-e.

Rekordna ulaganja

Navode i da su u 2023. dodatno povećali ulaganja na tržištu koja su, s ulaganjima u spektar, iznosila 361,4 milijuna eura te su bila veća za 50,7 posto u odnosu na prošlu godinu. “Najvećim ulaganjima na tržištu i razvojem infrastrukture u cijeloj Hrvatskoj HT je dodatno ojačao vodeći položaj svoje mobilne i fiksne mreže.Time smo potvrdili svoju predanost osiguravanju platforme za digitalizaciju zemlje i daljnji poslovni rast”, navode iz HT-a dodajući da su unatoč izazovnom okruženju i gospodarskoj neizvjesnosti uspješno ostvarili očekivanja te premašili početne smjernice za 2023.

U postojećim frekvencijskim pojasevima na aukciji spektra HT je osigurao najveći udio mobilnog spektra na tržištu. “Mobilna mreža Hrvatskog Telekoma dobila je OOKLA certifikat za najbolju i najbržu mobilnu mrežu u zemlji petu godinu zaredom, a kao najbolju mobilnu mrežu u Hrvatskoj prepoznao ju je i HAKOM. Izgradnjom optičke infrastrukture, ne samo u gradovima, već i u prigradskim i ruralnim područjima diljem Hrvatske, HT je proširio već sada najveću optičku mrežu (FTTH) u Hrvatskoj za više od 20 posto, u usporedbi s godinom ranije, što je značajan korak prema ispunjenju cilja pokrivanja više od milijuna domaćinstava gigabitnim brzinama optičke mreže”, ističu u priopćenju.

Optimizacija modela poslovanja

Nastavljaju da su ubrzali transformaciju svog operativnog modela, podižući razinu učinkovitosti, istovremeno pružajući najbolje iskustvo korisnicima na tržištu.

“U siječnju 2024., HT je dovršio integraciju Iskon Interneta u HT d.d. te je iz društva Ericsson Nikola Tesla Servisi prenesena jedinica za izgradnju i održavanje mreže HT-a u novoosnovano društvo – HT Servise d.o.o. Osim toga, HT je započeo pripreme za gašenje 3G tehnologije. Ovo će dodatno ubrzati prijelaz na energetski učinkovitije 4G i 5G tehnologije, omogućujući pružanje bržih, naprednijih i sigurnijih usluga, istovremeno jačajući doprinos održivoj digitalnoj transformaciji društva”, navode iz kompanije.

Podsjećaju i da je u prosincu prošle godine potpisan novi kolektivni ugovor koji je na snagu stupio u siječnju ove godine, a vrijedit će tri godine.

Najveći program nagrađivanja

Tijekom prošle godine proveli su i najveći program nagrađivanja dioničara od 2019. “HT je tijekom 2023. vratio 107,8 milijuna eura dioničarima putem dividendi i otkupa dionica, što je najveća razina alokacije kapitala od 2019. Isplatili smo dividendu u iznosu od 1,10 eura po dionici, što predstavlja omjer isplate dividende u odnosu na ostvarenu dobit kompanije od 93,9 posto i rast od 3,6 posto u usporedbi s 2022.”, navode.

Nastavljen je i Program otkupa dionica te je u rujnu prošle godine HT kupio dodatne 808 252 dionice kompanije na Zagrebačkoj burzi. Za stjecanje dionica kompanije isplatili su ekvivalentnu vrijednost od 21,2 milijuna eura.

Navode da će iznos dividende za 2023. biti objavljen 20. ožujka 2024. godine, zajedno s revidiranim financijskim izvještajima.

Kao društveno odgovorna kompanija, ističu, provode sva tri stupa ESG-a, fokusirajući se na klimatske promjene, učinkovitost resursa i digitalnu inkluziju. U 2023. su, kažu, smanjili potrošnju energije za 3 posto u odnosu na 2022., a emisije CO2 za 4 posto.

Promjene i planovi

Također, u srpnju će HT dobiti novu predsjednicu Uprave. “U prosincu 2023. Kostas Nebis, glavni direktor HT-a, podnio je ostavku s učinkom od 1. srpnja 2024., a svoju će karijeru nastaviti u Deutsche Telekom Grupi kao predsjednik Uprave i glavni direktor OTE Grupe u Grčkoj. Nataša Rapaić, sadašnja članica Uprave i glavna operativna direktorica za privatne korisnike (COOR), imenovana je predsjednicom Uprave Hrvatskog Telekoma s učinkom od 1. srpnja 2024.”, navode u priopćenju.

Plan im je rasti i u ovoj godini.

“Cilj je ostvariti nisko jednoznamenkasto povećanje prihoda s obzirom na usporavanje rasta prihoda koji potječu od ostalih mobilnih komunikacija, a koji su najvišu razinu zabilježili 2023., i na smanjeni doprinos prihoda od tranzitnog prometa koji nosi niže marže. Osim toga, predviđamo srednji jednoznamenkasti rast EBITDA-e nakon najmova i kapitalnih ulaganja nakon najmova u odnosu na 2023. Nismo promijenili svoje stajalište o regionalnom širenju te nastavljamo procjenjivati potencijalne prilike za stjecanja i preuzimanja”, navodi se u priopćenju.

“U 2024. godini nastavljamo graditi na našim čvrstim temeljima, s ciljem daljnjeg rasta kompanije, ubrzavanja digitalne transformacije, ulaganja u važnu ICT infrastrukturu, daljnjeg poboljšanja korisničkog iskustva i angažmana zaposlenika, stvarajući još veću vrijednost za naše korisnike i dioničare, predvodeći digitalizaciju hrvatskog društva”, ističe Kostas Nebis, predsjednik Uprave HT-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close