Najveća američka zdravstvena institucija UPMC pokreće izgradnju najmodernijeg Centra za liječenja malignih bolesti

Autor: Poslovni.hr , 07. studeni 2022. u 14:56
Foto: Press

Potpisivanju Ugovora je prethodio posjet predsjednice Zastupničkog doma Sjedinjenih Država gospođe Nancy Pelosi Hrvatskoj, kada je tijekom bilateralnih susreta s hrvatskim dužnosnicima, istaknuto da će Sjedinjene Američke Države posebno intenzivirati gospodarstvenu suradnju s Republikom Hrvatskom.

U Zagrebu je danas potpisan Ugovor između najveće američke zdravstvene institucije „University of Pittsburgh Medical Center“ (UPMC) i prof.dr. Dragana Primorca, osnivača partnerske institucije Specijalne bolnice „Sv. Katarina“ o izgradnji najsuvremenijeg Centra za liječenja malignih bolesti temeljenom na cjelovitom konceptu personalizirane medicine. Vrijednost ove investicije u prvoj fazi, je gotovo 120.000.000 kn, a u cijelosti ju je osigurao UPMC. Istodobno je potpisan Ugovor o suradnji „University of Pittsburgh Medical Center“ (UPMC) i Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana.

Potpisivanju Ugovora je prethodio posjet predsjednice Zastupničkog doma Sjedinjenih Država gospođe Nancy Pelosi Hrvatskoj, kada je tijekom bilateralnih susreta s hrvatskim dužnosnicima, istaknuto da će Sjedinjene Američke Države posebno intenzivirati gospodarstvenu suradnju s Republikom Hrvatskom. Gore navedena suradnja predstavlja trenutno najveću investiciju iz SAD-a u ovom dijelu Europe, a hrvatskim pacijentima će omogućiti dijagnostičke i terapeutske usluge u cijelosti ekvivalentne onima u SAD-u, sukladno postojećim cijenama HZZO-a. Ovom investicijom se radi golemi iskorak u transferu najnovijih znanja iz SAD-a i dramatičnom podizanju kvalitete zdravstvene skrbi u Hrvatskoj, posebice u borbi protiv raka. Projekt se u cijelosti realizira u suradnji s Općom bolnicom Zabok i bolnicom hrvatskih veterana u prostoru u kojem je donedavno bila Specijalna bolnica Sv. Katarina, a plan je da se novi Centar za liječenje malignih bolesti izgradi u periodu od oko godinu dana.

Svečanom potpisivanju su prisustvovali u ime UPMC-a, predsjednica i jedna od najutjecajnijih osoba američkog zdravstvenog sustava gospođa Leslie Davis, izvršni dopredsjednik UPMC-a Chuck Bogosta i medicinski direktor UPMC-a prof.dr.sc. Joel Nelson, a u ime Specijalne bolnice Sv. Katarina prisustvovali su prof.dr.sc. Dragan Primorac, predsjednik Upravnog vijeća Specijalne bolnice Sv. Katarina, gđa Jadranka Primorac, članica Upravnog vijeća Specijalne bolnice Sv. Katarina i prof.dr.sc. Igor Borić, ravnatelj Specijalne bolnice Sv. Katarina.

Neposredno prije potpisivanja Ugovora, delegacija UPMC-a se susrela s ministrom vanjskih poslova dr.sc. Gordanom Grlićem Radmanom koji je pružio punu potporu ovom, kao je naveo, za Republiku Hrvatsku strateškom projektu.

Svečanosti potpisivanja u hotelu Esplanadi je prisustvovao u ime ministra prof. dr. Vili Beroša,  Tomislav Dulibić, državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Republike Hrvatske, Hrvoje Bujanović, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva Republike Hrvatske, Nj. E. g. Mark Felming, otpravnik poslova veleposlanika Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj, gđa Kristen Loehr, savjetnica za politička i ekonomska pitanja u veleposlanstvu Sjedinjenih Američkih država, g. Željko Kolar, župan Krapinsko-zagorske županije,   gđa Karolina Barlilar, direktorica Zagorske razvojne agencijeprof.dr.sc. Željko Krznarić, predsjednik Hrvatskog liječničkog zbora, dr.sc. Krešimir Luetić, predsjednik Hrvatske liječničke komore,  g. Tihomir Vančina, ravnatelj Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana i gđa Vlatka Mlakar, predsjednica Upravnog vijeća Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana.

UPMC je najveća američka zdravstvena institucija, osnovana 1893. godine, a trenutno zapošljava 92.000 djelatnika, od toga 5.000 liječnika. Godišnji proračun bolnice je $23 milijardi, a u lancu UPMC-a je ukupno 40 bolnica s 8.400 kreveta. UPMC usko surađuje sa Sveučilištem Pittsburgh na kojem studira 32.000 studenata i na kojem radi 7.500 djelatnika. Sa Sveučilišta Pittsburg dolazi i troje dobitnika Nobelovove nagrade: prof. Phlip Hench (otkriće hormona kore nadbubrežne žlijezde), prof. Paul Lauterbur (izum magnetske rezonancije) i Wangari Maathai (doprinos svjetskom miru). Povijesno gledajući, UPMC je ostavio golem trag na razvoj svjetske medicine u nizu područja poput transplantacijske kirurgije (prof. Thomas E. Starzi s UPMC-a se smatra  „ocem moderne transplantacijske kirurgije”), radiološke dijagnostike (pri UPMC je razvijen prvi PET/CT u svijetu), sportske medicine, imunoterapije u liječenju karcinoma (prvi direktor Hellman Cancer Center prof. Ron Herberman se smatra „pionirom razvoja imunoterapije u liječenju karcinoma“), itd..


Leslie Davis, predsjednica UPMC-a „UPMC i prof.dr. Primorac godinama svjedoče izvrsnost u svome radu, što je jamstvo da će ovaj projekt kojemu je cilj, najbolju moguću zdravstvenu skrb u borbi protiv raka učiniti dostupnim svim hrvatskim  građanima, biti uspješan.

Tomislav Dulibić, državnik u Ministarstvu zdravstva Republike Hrvatske „Suradnja UPMC-a, prof.dr. Dragana Primorca, Specijalne bolnice Sv. Katarina i OB Zabok i bolnice hrvatskih veterana u partnerstvu ponudit će hrvatskim građanima personalizirani pristup liječenju karcinoma, koji je na tragu nastojanja Ministarstva zdravstva u borbi protiv raka. Ova Vlada od početka svoga mandata daje potporu ovakvim projektima kojima je za cilj dobrobit naših građana i poboljšanje usluga zdravstvene zaštite.“

Prof.dr. Dragan Primorac, predsjednik Upravnog vijeća Specijalne bolnice Sv. Katarina „Ovo je primjer suradnje gdje su se udružila američko-hrvatska znanstvena i stručna izvrsnost, a što će imati ključnu ulogu u implementaciji najnovijih medicinskih dostignuća sa svrhom pružanja najoptimalnijih dijagnostičkih i terapeutskih postupaka zasnovanih na načelima personalizirane medicine hrvatskim građanima. Zahvaljujem UPMC-u na ovoj suradnji i povjerenju koje nam je ukazano, a duboko vjerujem da ovim iskorakom značajno doprinosimo borbi protiv raka, ali i razvoju cijelog hrvatskog zdravstvenog sustava te je ovo i istodobno prilika za globalno pozicioniranje Republike Hrvatske.

Chuck Bogosta, izvršni dopredsjednik UPMC-a „Ovaj ugovor se realizira u suradnji UPMC-a i profesora Dragana Primorca, jednog od vodećih lidera u području medicine i osnivača najinovativnije privatne bolnice u Hrvatskoj „Specijalne bolnice Sv. Katarina“ . Uvjereni smo da će naša zajednička nastojanja imati golemi pozitivna utjecaj na zdravlje pacijenta u Republici Hrvatskoj“. Istodobno ovaj projekt je i potpora hrvatskom Nacionalnom strateškom okviru – protiv raka do 2030.

Željko Kolar, župan Krapinsko-zagorske županije „Ponosni smo što se najveća američka zdravstvena institucija odlučila na ovaj veliki iskorak u Republiku Hrvatsku i Krapinsko-zagorsku županiju“. Hvala prof. Primorcu na njegovoj viziji i inicijativi na kojoj radi punih pet godina, a koja će napraviti značajan iskorak u borbi protiv raka. Naša potpora nije sto postotna već tisuću postotna i učinit ćemo sve da se ovaj projekt što prije realizira na ponos svima nama i što je najvažnije na korist hrvatskim građanima.

Komentari (1)
Pogledajte sve

<span style=”vertical-align: inherit;”><span style=”vertical-align: inherit;”>Bravo gospodine Primorac</span></span>

New Report

Close