Najvažnije je shvatiti da otpad nije smeće

Autor: Poslovni dnevnik , 26. travanj 2016. u 09:54
Osnivači Reoma grupe: Fatmir Ademi, Luka Šeparović i Dragan Zovko/Robert Anić/PIXSELL

Voditelj prodaje Reoma grupe, govori o interesu građana za prikupljanje otpada te novim uslugama tvrtke – otkupu stare arhive, starog stiropora i zbrinjavanju glomaznog otpada.

Tvrtka Reoma grupa d.o.o. privatna je tvrtka koja se bavi sakupljanjem, sortiranjem i recikliranjem neopasnog otpada na području Republike Hrvatske koju su osnovali Fatmir Ademi, Dragan Zovko i Luka Šeparović. Tvrtka trenutno zapošljava preko 20 djelatnika i ima cilj doprinjeti smanjenju nezaposlenosti daljnjim zapošljavanjem djelatnika, te povećati stupanj gospodarenja otpadom u Republici Hrvatskoj.

"Otpad koji preuzmemo ide na sortiranje u našu tvrtku, te se nakon toga klasificira prema klasama ovisno o kojoj je vrsti sirovine riječ. Uz zbrinjavanje neopasnog industrijskog otpada, tvrtka nudi i otkup papira, metala, folije, drvenih paleta, stare arhive, registratora, te odvoz i zbrinjavanje glomaznog otpada", kaže Luka Šeparović, voditelj prodaje i jedan od osnivača tvrtke te napominje da se samo papir kao sirovina kod njih sortira u 10 vrsta.

Što najviše otkupljujete od građana i da li je primjetan trend rasta ili pada otkupa?
Trend sakupljanja građanstva prema našim podacima je u laganom usponu, te se vide naznake sve veće svijesti građana prema sortiranju i odvajanju otpada. Građani su motivirani otkupnim cijenama materijala, te se ovisno o tržišnoj cijeni materijala zalažu za prikupljanje sirovina. Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju pristali smo biti članom globalnog gospodarenja otpadom. Naša svijest prema otpadu se mora prvo promijeniti ukoliko želimo globalno sudjelovati u gospodarenju otpadom. Prva i najvažnija činjanica koju moramo shvatiti je da otpad nije smeće. Čaša koju danas držite u ruci i iz nje pijete vodu može se razbiti ukoliko vam slučajno ispadne iz ruke.  To razbijeno staklo nije smeće, ono je otpad, odnosno korisna sirovina za nastanak nove čaše. Tako je i s papirom, plastikom, drvetom, metalom, tekstilom, te raznim drugim vrstama sirovina.

Kako se određuju otkupne cijene sirovina?
Cijena sirovina ovisi o burzi materijala. Svaki mjesec se cijene sirovina mijenjaju i na taj način tvrtka Reoma grupa postavlja cijene prema tržištu Republike Hrvatske. Uz samu burzu izuzetno je važan i stupanj kvalitete sirovina. Što je sirovina kvalitetnija, to postoji mogućnost postizanja bolje cijene na europskom i svjetskom tržištu.

Što se točno događa s otpadom kojeg preuzmete?
Preuzeti otpad prvo prolazi kroz fazu sortiranja. Nakon prve faze sortiranja, otpad ovisno o kojoj je sirovini riječ dobiva svoju klasu, te prema klasi ide u daljnju fazu reciklaže. Sortiranje je najbitniji faktor reciklaže. Sva reciklaža bilo koje vrste sirovine započinje sortiranjem.

Koje još usluge, osim otkupa, nudi vaša tvrtka?
Kao što i puni naziv tvrtke Reoma grupa d.o.o. znači reciklaža otpadnih materijala, tako je i popis naših usuga izuzetno širok. Najveća novost u ponudi usluga tvrtke je zbrinjavanje glomaznog otpada, te otkup stare arhive. Stara arhiva je danas veliki problem jer stari registratori sa svojom unutarnjom građom ne mogu ići na reciklažu ukoliko se apsolutno od njih ne odvoji svaki detalj.Mi u Reoma grupi bez ikakvog odvajanja nudimo tvrtkama i građanima naknadu za preuzete stare registartore. Glomazni otpad također nakon preuzimanja prolazi kroz fazu sortiranja. Nakon sortiranja, odlučuje se koja je sirovina za ponovnu uporabu, a koja nije. Samim procesom sortiranja, bilo koje vrste otpada doprinosimo smanjenju količina otpada na odlagalištima. Tvrtka Reoma grupa surađuje sa nizom renomiranih hrvatski i svjetskih tvrtki u reciklaži, te joj je cilj doprinjeti razvoju i budućnosti Republike Hrvatske u zaštiti okoliša. Trudimo se pratiti sve svjetske trendove u reciklaži, te smo samim time i prisutni na svi važnijim sajmovima kako u Hrvatskoj, tako i u Europi.

Komentirajte prvi

New Report

Close