Najstarije prijevozno sredstvo Zagreba zbog servisa ne vozi do 26. svibnja

Autor: Poslovni.hr , 13. svibanj 2024. u 12:32
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Za razliku od mnogih drugih gradskih uspinjača diljem svijeta, nikada nije zabilježena niti najmanja nesreća.

Zbog redovnog godišnjeg servisa, zagrebačka uspinjaca od danas do nedjelje, 26. svibnja neće prometovati. Za putovanje do Gornjeg grada preporuča se korištenje autobusnih linija 105 (Kaptol – Britanski trg) i 150 (Tuškanac garaža – Gornji grad – Trg bana Josipa Jelačića).

Zagrebačka uspinjača spada među najkraće žičare za javni prijevoz na svijetu, s prugom dugom 66 metara i trajanjem vožnje od 64 sekunde. Nasuprot tome, uspinjača Montmartre u Parizu ima prugu dugom 108 metara i vožnju traje 90 sekundi.

Osim što je najstarije sredstvo javnog prijevoza u Zagrebu (starija je čak od konjskog tramvaja), uspinjača je i najsigurnija. Za razliku od mnogih drugih gradskih uspinjača diljem svijeta, nikada nije zabilježena niti najmanja nesreća. Stoga ne čudi što je poznata kao najsigurnija vožnja u gradu.

Osim što je prevezla mnoge visokopozicionirane osobe poput predsjednika, zastupnika Sabora, gradonačelnika, nadbiskupa i velikaša, uspinjača je 2016. godine prevezla čak i engleskog princa Charlesa i vojvotkinju Camillu.

Komentirajte prvi

New Report

Close