Najotrovnija riba pojavila se u Jadranu: Otrov joj je sto puta jači od cijanida

Autor: Poslovni.hr , 12. srpanj 2022. u 09:46
Foto: Pixabay

Zbog promjene temperature svakog tjedna pojavljuje neka nova vrsta

U Jadranskom moru se zbog promjene temperature svakog tjedna pojavljuje neka nova vrsta. Tako je prije nekoliko mjeseci ribar kraj otoka Košara pored Pašmana ulovio otrovnu ribu, srebrenoprugu napuhača (Lagocephalus sceleratus), piše City magazine.

Riječ je izuzetno otrovnoj i smrtonosnoj vrsti, koja u mišićima, spolnim žlezdama, jetri pa i koži sadrži snažan termostabilni otrov tetrodotoksin. Njena konzumacija je zabranjena u zemljama EU, ali u Japanu je gastronomska poslastica poznata kao fugu, koja se zbog smrtonosnog otrova priprema prema posebnim procedurama.

Smatra se da je ovaj termostabilni otrov i nekoliko stotina puta jači od cijanida.

O kakvoj se zapravo ribi radi, kolege sa N1 Hrvatska pitali su dr sc. Jakova Dulčića, vođu laboratorije za ihtiologiju i priobalni ribolov Instituta za oceanografiju i ribarstvo u Splitu.

“Rasprostranjena je u Indijskom okeanu, zapadnom Pacifiku te u Crvenomu moru. Lesepsijski je migrant, što znači da je u Mediteran dospjela iz Crvenog mora preko Suetskog kanala. Izrazito je invazivna vrsta koja je u potpunosti uspostavila svoje populacije u Mediteranu (posebno u njegovu istočnom dijelu”, objašnjava Jakov Dulčić, za N1 Hrvatska.

Dodao je da su ovu ribu prvi put videli kod otoka Jakljan kod Dubrovnika još 2012 godine. Zatim je pronađena i uz albansku, crnogorsku i hrvatsku obalu.

Iz Instituta su na društvenim mrežama upozorili građane da, ako se susretnu s njom, po mogućnosti izbegnu direktan kontakt, a ako je to nemoguće, da pažljivo rukuju s njom. Osim otrova ova vrsta ima jaku čeljust s oštrim zubima pa i njen ugriz može uzrokovati ozbiljne ozljede.

Komentirajte prvi

New Report

Close