Najopasnija droga na svijetu stigla u Europu, možda i u Hrvatsku

Autor: Poslovni.hr , 02. listopad 2023. u 07:32
Foto: Pixabay

Važno je napomenuti da čak i minimalna doza fentanila može biti smrtonosna.

Nema pouzdanih informacija o tome je li trenutno najopasnija droga na svijetu – fentanil – stigla u Hrvatsku. Čekaju se rezultati obdukcije za dvije sumnjive smrti koje se povezuju s ovom opasnom supstancom. Fentanil je već izazvao veliku štetu u Americi, a upozorenja o opasnosti koja prijeti i Europi sve su ozbiljnija. Alarmantno je to što je samo 10 grama dovoljno za izradu čak tisuću doza.

Psihijatar Ivan Ćelić izrazio je zabrinutost, ističući: “Prema informacijama koje smo dobili od članova obitelji umrlih, koji su pronašli pakiranja fentanila pokraj tijela, postoji opravdana sumnja da su dvoje mladih ljudi izgubili život u Republici Hrvatskoj zbog intoksikacije fentanilom.”

Fentanil je sintetski opioid koji se koristi u medicini za ublažavanje jakih bolova, ali isključivo pod nadzorom liječnika. Željko Petković, pomoćnik ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, objasnio je opasnost ove tvari: “Fentanil je stotinjak puta jači od morfija, odnosno 50 puta jači od heroina. Nažalost, crno tržište se brzo prilagođava. Slična situacija dogodila se u Americi, gdje je prvo bilo zloupotrebe lijekova na recept, potom meksički heroin, da bi na kraju došlo do poplave fentanila.”

Važno je napomenuti da čak i minimalna doza fentanila može biti smrtonosna. Petković upozorava: “Jedan gram fentanila može se pretvoriti u 500 do 600 doza, dovoljno za jednog prosječnog korisnika ili ovisnika o heroinu. Problem je što se desetak grama fentanila lako može prokrijumčariti, a od toga se može napraviti tisuću doza.” Ova situacija zahtijeva hitne mjere i oprez kako bi se spriječila daljnja širenja ove smrtonosne droge u Hrvatskoj.

Komentirajte prvi

New Report

Close