Najnovije informacije: U Hrvatskoj 46 novih slučajeva, sada je 361 zaraženih, 6 ljudi na respiratoru

Autor: Poslovni.hr , 24. ožujak 2020. u 09:08
Foto: Pixsell

Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je da je unatoč rastu broja zaraženih i dalje zadovoljan razvojem situacije, ali da sve dalje ovisi o nama samima. S time se slaže i Capak koji ističe da će o našem ponašanju ovisiti koliko će strma biti uzlazna putanja broja novozaraženih.

Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je na redovnoj konferenciji za novinare u 9 sati da imamo 361 zaraženih, 46 više u odnosu na jučer u 16 sati. Ipak smo zadovoljni razvojem situacije, rekao je Beroš.

2.313 bolesnika je testirano, 6 je bolesnika na mehaničkoj ventilaciji, a prosječna dob je 49,05 godina.

Alemka Markotić rekla je da je ukupno hospitalizirano 39 stanovnika. Ponovila je apel da svi ostanu kod kuće.

U Zagrebu je ukupno 163 potvrđenih. Međimurska županija ima prvi slučaj.

Bjelovarsko-bilogorska županija – 2
Brodsko-posavska županija – 2
Dubrovačko-neretvanska županija – 19
Istarska županija – 34
Karlovačka županija – 16
Koprivničko-križevačka županija – 1
Krapinsko-zagorska županija – 28
Ličko-senjska županija – 1
Međimurska županija – 1
Osječko-baranjska županija – 13
Požeško-slavonska županija – 28
Primorsko-goranska županija –
Sisačko-moslavačka županija – 5
Splitsko-dalmatinska županija – 17
Šibensko-kninska županija – 14
Varaždinska županija – 17
Virovitičko-podravska županija –
Vukovarsko-srijemska županija –
Zadarska županija –
Zagrebačka županija – 3
Grad Zagreb – 163

Krunoslav Capak kazao je da su nas vremenske prilike vratile dodatno u zatvorene prostore pa je naglasio da se treba više držati uputa za sprečavanje širenja virusa u zatvorenom prostoru. Svi oni koji imaju mjeru samoizolacije trebaju se pridržavati svih propisanih mjera. To je redovita higijena ruku i dezinficiranje predmeta, kaže Capak.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović upozorio je roditelje da im ne padne na pamet snježni dan iskoristiti za izlazak s djecom. Nadležne službe poslat će ih doma, poručio je.

Božinović je apelirao na trgovce i ostale da ne oglašavaju akcije za proizvode koji nisu nužni za ovakve situacije jer ovo nije vrijeme za to te da ljude koji se time bave preraspodijele na pozicije gdje su potrebniji.

Što se tiče opskrbe kazao je da nema poremećaja u transportu. Policija, kaže, radi sjajan posao, i nema nikakvih zastoja u opskrbi.

Capak je rekao da obične pamučne maske, kada je korona u pitanju, imaju više psihološko značenje, kod korona virusa troslojna maska dokazano jest barijera jer ima jedan plastični sloj – zato je ona preporučljiva za već bolesne da bi se spriječilo daljnje širenje.

Za medicinske radnike i one u kontaktu s bolesnima postoje specijalne maske koje ih pri pravilnom korištenju potpuno štite.

“Mi nismo dali preporuku za korištenje maski zdravim ljudima jer to ne bi imalo smisla i one ih ne štite”, rekao je Capak.

“Srednje vrijeme inkubacije je 5 do 6 dana i tada ćemo znati efekt ovih mjera koje smo primijenili. Sigurno će slučajeva biti još, ali naše ponašanje može utjecati na to da krivulja rasta broja zaraženih ne bude toliko strma kao kod drugih država”, rekao je Capak.

Na pitanje o učinkovitosti Sumameda Markotić je rekla da je to izvrstan lijek koji djeluje na bakterije, ali i na imunosustav te da u nekim slučajevima upale može jako pomoći.  Nema dovoljno podataka da bi se znalo kreće li ovaj virus s jakom upalom ili prvo ide supresija imunosustava pa onda upala. Tek kada se to bude znalo bit će jasnije koje lijekove je najkorisnije primijeniti, pojasnila je Markotić.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Can DIY Masks Protect Us from Coronavirus?

Evo pa zakljucite sami. Ukratko, pomazu i onima koji nisu bolesni da se ne zaraze.

New Report

Close