Najava raskida ugovora za Kupare šokirala i Cappellija

Autor: Marija Brnić, Marija Crnjak , 20. veljača 2018. u 09:12
Marić je jučer novinarima pojasnio da investitor - Avenue ulaganja ne realizira ugovorene obveze/Marko Lukunić/PIXSELL

Vlada nas je obavijestila da prihvaća novi koncept projekta uređenja Kupari, tvrdi Ivan Paladina.

Najava ministra državne imovine Gorana Marića o mogućnosti raskidanja ugovora o koncesiji za projekt Kupari s ruskim investitorom Sergejom Gljadelkinom, u ponedjeljak je šokirala ne samo investitora, već i općinu Župa Dubrovačka te Garija Cappellija, ministra turizma čiji je kabinet uključen od početka u proces.

Najava raskidanja ugovora o višegodišnjoj koncesiji između države i Gljadelkinove Avenue grupe niti dvije godine nakon potpisivanja, naime uslijedila je nakon više mjeseci pregovora o aneksu ugovora, kojim bi se definirale izmjene projekta koje je investitor predložio prošlog proljeća, uz prihvaćanje i samog Ministarstva državne imovine.Kako je aneksom uvjetovano da umjesto ranije odabranog Marriotta u projekt uđe jednako luksuzan operater, Avenue ulaganja potpisala su pismo namjere s kompanijom Four Seasons, neslužbeno doznajemo, no unatoč tome Marić je jučer najavio odustajanje od projekta na čijoj se realizaciji radi već niz godina. 

Ministar Marić jučer je novinarima pojasnio da investitor ne realizira ugovorene obveze. Istaknuo je da se radi o vrlo složenom slučaju, a zastoj se po njegovim riječima može pripisati i loše pripremljenom i nejasnom natječaju, kakav on osobno "nikad ne bi raspisao". "Završili smo analizu i teško je očekivati nastavak projekta, jer investitor ne provodi ugovorene obveze i želi mijenjati uvjete koji su zaključeni ugovorom, na što mi nećemo pristati", poručio je Marić. Dodao je da raskid nije njegova namjera, ali da se više neće odgađati ispunjenje ugovora. Što točno iz ugovora s državom investitor nije ispoštovao, Marić nije precizirao, no njegova najava iznenadila je resorno Ministarstvo turizma, kojima je Marićev istup pred novinarima bio prva vijest o ovakvom scenariju.

Štoviše, u komunikaciji s Ministarstvom državne imovine na temu realizacije ugovora za Kupare na posljednjem sastanku prije tri mjeseca nije bilo ozbiljnijih prigovora i naznaka takvih poteza, koji mogu imati nesagledive posljedice za investitora, ali i državu, protiv koje i koncesionar može zatražiti zaštitu i obeštećenje, dokaže li se da je Marićeva inicijativa bila neutemeljena. Ivan Paladina, suvlasnik i direktor Avenue ulaganja bio je jučer šokiran Marićevom izjavom, jer je to scenarij koji ni u kojem slučaju nije očekivao. 

"Jako smo iznenađeni izjavama ministra Gorana Marića o raskidu ugovora o koncesiji, s obzirom na prethodnu komunikaciju s predstavnicima Vlade, koja nas je pred par mjeseci i pismenim putem obavijestila da prihvaća novi koncept projekta uređenja Kupari, nakon čega je trebao slijediti i potpis aneksa ugovora o koncesiji. Predstavnici Vlade složili su se s našim prijedlogom da se gradi još luksuzniji hotelski kompleks, s manje smještajnih jedinica više kvalitete, te da se pronađe još luksuzniji hotelski operater. Niti jedna strana nije to dovodila u pitanje", izjavio je za Poslovni dnevnik Ivan Paladina, direktor Avenue ulaganja.

Načelnik općine Župa dubrovačka Silvio Nardelli izrazio je jučer žaljenje zbog ovakvog razvoja događaja. "U interesu nam je što prije realizirati projekt Kupari, kao i Plat koji je zastao zbog krize oko Agrokora", kratko nam je jučer komentirao Nardelli. O mogućim razlozima Marićeva poteza nagađa se u poslovnim krugovima, a spominje se i mogućnost da Vlada umjesto davanja u dugoročni najam na 99 godina bivše odmaralište pusti u prodaju. Investitori su u par navrata kritizirali model dugoročne koncesije koja se više ne prakticira na globalnom tržištu. 

Obaviješten

Marić zna za Four Seasons
U posjedu smo dopisa kojeg je još 7. studenog prošle godine Ministarstvo državne imovine poslalo Avenue grupi, zajedno s prijedlogom navedenog aneksa ugovora u kojem se koncesionar obvezuje da će potpisati ugovor o upravljanju s globalnim hotelskim operaterom koji ispunjava uvjete za najluksuznije projekte. U međuvremenu je tvrtka Avenue ulaganja Marićevu ministarstvu poslala obavijest o pismu namjere s Four Seasons hotelima, o čemu je obaviješten i načelnik općine Župa dubrovačka Silvio Nardelli, koji također ovo nije očekivao.

Komentari (4)
Pogledajte sve

Marić, uvrijeđeni Min. bez portfelja, zatim HR-izum: M. državne hlad(im)ovine.

Smrdi na Haludovo 🙂

Opet amerikanci ne dozvoljavaju rusima ulaganje u hrvatsku….. bez obzira sto hrvatska nema nekoga drugoga koji bi ulozio…… sto se amerikanaca tice hrvatska moze biti i gladna

New Report

Close