Najam ordinacija po tržišnim cijenama

Autor: Marija Crnjak , 20. svibanj 2018. u 21:59
Ministar zdravstva Milan Kujundžić/Žarko Bašić/PIXSELL

Postojeći sustav doktore iz domova zdravlja tjera da idu u koncesionare jer nisu mogli više zaraditi.

Na Prijedlog zakona o zdravstvenoj zaštiti stiglo je oko 5300 sugestija, i sve što je korisno uzet će se u obzir, izjavio je ministar zdravstva Milan Kujundžić u razgovoru za Hinu.

Kujundžić je pojasnio da se županijama s novim Zakonom otvara prostor da u domu zdravlja organiziraju i specijalističku djelatnost, da angažiraju specijaliste iz bolnica, da otvore fizikalnu medicinu, logopediju, a svi će oni sklapati ugovore s domom zdravlja.

To bi trebalo smanjiti pritisak na bolnice, pojačati protok pacijenata i smanjiti liste čekanja.

"S druge strane ordinacije će, umjesto dosadašnjeg zakupa i koncesije, plaćati najam ordinacije po tržišnoj cijeni koja vrijedi za neku lokaciju prema kriterijima po kojima se takva cijena formira. To će donijeti veću zaradu županijama, koje će lakše moći financirati ordinacije u manjim  mjestima, pojašnjava ministar.

Usto, kroz posebnu uredbu o nagrađivanju omogućit će se da liječnici koji ostanu pri domu zdravlja, a imaju veliki broj pacijenata i dobro rade, budu bolje plaćeni nego dosad. Postojeći sustav doktore iz domova zdravlja tjera da idu u koncesionare jer nisu mogli više zaraditi. 

Komentirajte prvi

New Report

Close